Vláda nesouhlasí s návrhem na odškodnění obětí sterilizace

1. 10. 2015 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Oběti protiprávních sterilizací z minulých desetiletí se zřejmě nedočkají odškodnění od státu, jak ho navrhl tým ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po nočním jednání vlády bez dalších podrobností novinářům řekl, že vláda s návrhem nesouhlasí.


Podle návrhu měly ženy dostat odškodnění až 300.000 korun. Už před dnešním jednáním byly některé resorty proti. Podle nich se oběti mohly kvůli odškodnému obrátit na soud a mělo by také stačit, že se jim stát už omluvil a pravidla zákroku změnil.

S podezřením na nucené sterilizace v Česku, a to především romských žen, přišlo v roce 2004 Evropské centrum pro práva Romů (ERRC). Desítky žen se pak přihlásily ombudsmanovi, některé se obrátily i na soudy. Vládní výbor proti mučení navrhl zavést odškodné už v roce 2006. V roce 2009 se za protiprávní zákroky tehdejší kabinet omluvil. Za to, že stát porušoval práva lidí a dosud je neodškodnil, ČR sklízí kritiku od mezinárodních organizací.

Nový zákon měl podle svých autorů umožnit odškodné obětem, které ho nemohou kvůli promlčení dostat soudní cestou. Návrh vymezuje období téměř 46 let od platnosti zákona o zdraví lidu do přijetí nových norem. Odškodné by tedy mohlo připadnout osobám, které zákrok podstoupily mezi 1. červencem 1966 a 31. březnem 2012. Pro sterilizaci se nerozhodly svobodně, ale po přesvědčování, hrozbě odebrání dětí či dávek.

Podle návrhu oběti mohly dostat omluvu, odškodné 300.000 korun a také náhradu nákladů za případnou léčbu a rehabilitaci kvůli početí dítěte.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?