Vláda ocenila záchranáře

12. 4. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Cenu úřadu vlády za humanitární činnost v zahraničí získal Traumateam brněnské Úrazové nemocnice. Loni v říjnu se zdravotníci vydali do Pákistánu pomáhat lidem, které postihlo zemětřesení. "Byl to jeden z prvních výjezdů našeho týmu po dlouhých deseti letech," upřesnil zástupce ředitele nemocnice Petr Svoboda...


Brno -

Devítičlenný tým lékařů a sester pracoval v pákistánském městě Rawalakot. Při každodenním setkávání se zraněnými se lékaři potýkali v polní nemocnici se zlomeninami končetin, střelnými poraněními a poraněními břicha.

Zdravotníci také zvládli až sedmdesát ambulantních vyšetření za den. „Našim cílem bylo poskytnout ošetření lidem, kteří v horách zůstali několik dní bez lékařské pomoci,“ vzpomínal na výjezd do Pákistánu ředitel nemocnice Miloš Janeček. Traumateam vznikl v Úrazové nemocnici před devatenácti lety. Od té doby vyjížděl pomáhat nemocným a zraněným do řady zemí, například Nikaraguy, Rumunska nebo Íránu.

„Smyslem každé naší mise je zasáhnout do čtyřiadvaceti hodin kdekoli na světě. Tam pak působíme přibližně tři až čtyři týdny a v této době je náš tým plně soběstačný,“ dodal Svoboda. Letošní ocenění pro kolektivy i jednotlivce, kteří projevili pohotovost, odborné znalosti i zkušenosti při záchraně lidských životů a zdraví nebo likvidaci následků živelních pohrom, převzal od prezidenta Václava Klause za Traumateam lékař z Úrazové nemocnice Petr Nestrojil.

Rovnost

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?