Vláda podpořila vyšší daňové zvýhodnění pro dárce krve

20. 4. 2017 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Dárci krve a kostní dřeně mají šanci na to, aby se jim zvýšily daňové úlevy. Návrh zákona opozičního poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů, který zvýšení úlev předpokládá, dnes jednomyslně schválila vláda.


Dárci krve by si mohli od základu daně odečíst podle novely 3000 korun místo nynějších 2000 korun. Zavedl by se také odpočet 20.000 korun za jeden odběr kostní dřeně. Kabinet zákon podpořil, přestože vládní legislativci původně doporučovali zaujmout neutrální stanovisko. Podle nich by zvýšení částek nemuselo vést k nárůstu počtu dárců, jak autoři novely očekávají. Úlevy jsou totiž motivační jen pro lidi s dostatečně vysokým daňovým základem, napsali v podkladech.

Za spravedlivější pokládají vládní právníci možnou plošnou finanční podporu dárců krve, která letos může ze zákona dosáhnout až 550 korun za jeden odběr a není daněna. „Vztahuje se na všechny poplatníky, a nikoliv pouze na ty, kteří vykážou základ daně a reálně tak mohou dosáhnout na úlevu na dani,“ uvedli.

Předloha bude ve Sněmovně už podruhé. Předchozí obdobný návrh předkladatelé stáhli, ač měl mezi poslanci v podstatě všeobecnou podporu. Důvodem kroku bylo to, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) k němu chtěl předložit pozměňovací návrh na zdanění výnosů z některých korunových dluhopisů. Stažení autoři zdůvodnili obavami z politizace zákona. Nyní chtějí, aby jej dolní komora schválila zrychleně už v úvodním kole. Není ale jasné, zda se stihne projednat ještě před koncem volebního období.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?