Vláda posoudí návrh ČSSD na zrušení regulačních poplatků

13. 11. 2009 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou vytvořila ČSSD, má rušit třiceti, šedesáti i devadesátikorunové poplatky. Novela je navržena tak, aby mohla být schválena už v prvním čtení.


Návrh sociální demokracie na zrušení všech regulačních poplatků posoudí v pondělí vláda Jana Fischera.

Rozhodující slovo ovšem nebude mít vláda, ale sněmovna. Podporu pro zákon vyjednává ČSSD podle dřívějšího vyjádření stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD) s komunisty a lidovci.

Sociální demokraté jsou prý ochotni zachovat šedesátikorunové poplatky za hospitalizaci, naopak rozhodně budou usilovat o zrušení poplatku za položku na receptu.

Téměř totožný návrh podali do sněmovny před dvěma měsíci i komunisté. Jediná změna je v tom, že KSČM chce zachovat ochranný limit 2500 korun pro doplatky za léky.

Sociální demokraté se pokusili o zrušení poplatků už několikrát. Žádný pokus ale nebyl úspěšný. Novelu vždycky sněmovně vrátil Senát, levice v dolní komoře doposud nesehnala 101 poslanců pro přehlasování senátorů.

Poplatky prosadil ministr zdravotnictví za ODS Tomáš Julínek. Poté byl systém několikrát upraven. Nyní se platí 30 korun za návštěvu v ambulanci či u specialisty, za recept a za položku na receptu, pokud je lék levnější než 30 korun, dále 60 korun za den hospitalizace a 90 korun za návštěvu pohotovosti.

Osvobozeni jsou novorozenci, poplatky v ambulanci nemusí platit rodiče dětí mladších 18 let. Těm je spolu se seniory nad 65 let snížen ochranný limit z běžných 5000 na 2500 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?