Vláda schválila nové platy, nyní začne rušit lůžka

24. 2. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Akce Děkujeme, odcházíme skončila. Vláda splnila dohodu a schválila nové platové tabulky, které lékařům v nemocnicích zajistí o 5000 až 8000 korun měsíčně víc. Ministr se nyní začne naplno věnovat reformním krokům: už v březnu by mělo být jasné, kolik lůžek bude v jednotlivých regionech zrušeno.


Schválení nových platů rozpohybovalo i stahování výpovědí, nemocnice již hlásí návrat většiny lékařů. Situace v regionech se postupně vrací do normálního stavu, ve čtvrtek by mohly být odvolány krizové plány, které krajské úřady chystaly pro případ, že by lékaři odešli.

Problémy přetrvávají jen lokálně, zejména v nemocnici v Uherském Hradišti na Zlínsku, jejíž ředitel požaduje, aby si doktoři podali znovu žádost o přijetí do pracovního poměru. Lékaři s tím nesouhlasí. Dozorčí rada nemocnice bude o situaci jednat ve čtvrtek.

Heger: situace by měla být do týdne normální

Ministr předpokládá, že situace ve zdravotnictví bude do konce týdne normální.

„Je to očekávané potvrzení dohody, my jsme jako lékařské odbory a lékaři, kteří v akci Děkujeme, odcházíme byli, dohodu splnili. Výpovědi jsme stáhli či stahujeme. Nedovedli jsme si představit, že by svoji část dohody druhá strana nesplnila,“ okomentovala schválení místopředsedkyně Lékařského odborového klubu Jana Vedralová.

Nyní podle ní může začít práce na potřebných změnách - spolupráce odborářů na reformě je zakotvena v memorandu. Půjde například o změny v lékové politice, potlačení korupce při nákupu přístrojů a u stavebních zakázek.

Hašek: Nepůjde o divoké rušení nemocnic

Už příští týden si ministerstvo pojišťovny a hejtmani stanoví plán, jak a kde počet lůžek zmenšit. Některé nevytížené budou muset postupně zavřít, jinde se zruší oddělení.

Pilotní projekt přinese hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který už má konkrétní představu, jak se síť nemocnic v jeho regionu zredukuje.

„Plán ještě není schválený, takže podrobnosti zatím neřeknu. Nebude se ale jednat o žádné divoké rušení nemocnic,“ uvedl pro DNES hejtman.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?