Vláda schválila novelu zákona o specifických zdravotních službách

8. 7. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda na zasedání 7. 7. 2016 schválila novelu zákona o specifických zdravotních službách. Navrhovaná právní úprava upřesňuje stávající ustanovení zákona týkající se sterilizací, kastrací a ochranného léčení. Změny se dotknou také asistované reprodukce, změny pohlaví nebo posudkové péče u pracovně-lékařských služeb.


Významnou změnou v novele zákona je fakt, že poskytovatelé zdravotní péče, kteří zajišťují ochranné léčení, budou mít nově povinnost hlásit policii, že pacient nenastoupil k výkonu ochranného léčení. Oznamovat budou muset také fakt, že se pacient z nemocnice svévolně vzdálil nebo že nedochází na pravidelné kontroly. Tímto reagujeme na požadavky změn v tomto systému, aby byli včas zachyceni potenciálně nebezpeční pacienti,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Je-li pacient nezletilý, ukládá se povinnost oznamovat příslušnému orgánu sociálně-právní ochrany dětí nadcházející propuštění nezletilého pacienta z ochranného léčení ústavního.

Unknown media type: poll

V oblasti asistované reprodukce umožní novela nově provádět tento výkon také gynekology a porodníky. V případě sterilizací je nově stanoveno pravidlo, že pokud je prováděna ze zdravotních důvodů muži s omezenou svéprávností nebo nezletilému pacientovi, bude nutné ustavit ještě odbornou komisi, jejímiž členy jsou 3 lékaři se specializovanou způsobilostí v oboru urologie.

O kastraci budou nově moci pacienti žádat už v 21 letech (dnes v 25 letech). Tento výkon bude možné provést i pacientům, kteří dosud nespáchali sexuálně motivovaný trestný čin, ale existují vážné důvody, proč se domnívat, že tento čin v budoucnosti spáchají. Kastrace bude také možná u pacientů, kteří z důvodů vážných zdravotních kontraindikací nemohou podstoupit jinou léčbu.

Novela také stanoví, že změna pohlaví bude umožněna i u pacienta, který je ve výkonu vazby, trestu odnětí svobody, zabezpečovací detence nebo v ochranném léčení.

U posudkové péče a poskytování pracovně-lékařských služeb dojde ke snížení administrativní i ekonomické zátěže v návaznosti na zrušení povinnosti pracovně-lékařských prohlídek, dohledu na pracovištích a poskytování poradenství při výkonu práce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?