Vláda schválila vznik hlavní báňské záchranné stanice

18. 10. 2016 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda schválila vznik Hlavní báňské záchranné stanice (HBZS), která bude státní.


Na twitteru o tom informoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Česko má nyní čtyři hlavní báňské záchranné stanice, všechny jsou provozovány soukromými subjekty.

Mládek na konci letošního července uvedl, že navrhne, aby do rukou státu přešla báňská záchranná služba černouhelné OKD. OKD je od května v úpadku. Ministr tehdy podotkl, že situace kolem báňské záchranné služby OKD je krajně nejistá a stát by měl v takových chvílích hrát významnější roli.

„Hlavní báňská záchranná stanice bude státní, a tudíž nebude závislá na soukromých podnikatelských subjektech a jejich ekonomické situaci. Vycházeli jsme z výhod i nevýhod dosavadního systému,“ uvedl Mládek.

Kromě HBZS Ostrava, kterou provozuje OKD, působí v tuzemsku HBZS Most společnosti Severní energetická, HBZS Hodonín společnosti MND a HBZS Praha společnosti Energie stavební a báňská.

HBZS Ostrava a HBZS Most zajišťují báňskou záchrannou službu pro hornickou činnost, HBZS Hodonín je specializovanou stanicí určenou pro těžbu ropy, zemního plynu a skladování zemního plynu v podzemních zásobnících a HBZS Praha je určena pro podzemní stavitelství a podzemní objekty. Nově vzniklá stanice má podle návrhu tento systém doplnit.

Druhou předkládanou variantou v materiálu bylo zajištění báňské záchranné služby zcela státem. Tuto variantu ale báňský úřad nedoporučil. Podle úřadu by byla finančně náročná jak na zřízení, tak na provoz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?