Vláda schválila záměr vyhlásit tendr na ústav duševního zdraví

10. 1. 2013 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda ve středu souhlasila se záměrem vyhlásit veřejnou zakázku na stavbu Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ). Plyne to ze závěrů jednání kabinetu uveřejněných na vládním webu.


Ústav by měl vyrůst v Klecanech u Prahy a stát by mohl více než 470 milionů korun bez daně, peníze půjdou z EU, plyne z podkladů, které do vlády přinesl ministr školství Petr Fiala.

Projekt už má zpoždění, vyhlášení výběrového řízení ale musel posvětit kabinet, protože se jedná o takzvanou významnou veřejnou zakázku. Hodnotícím kritériem mají být dvě či tři reference o zvládnutí podobně náročného stavebního projektu a také nabídnutá cena, kvalitu odvedené práce prý zajistí podmínky nastavené ve smlouvě. Předpokládaný termín splnění zakázky je červen 2014.

Mezinárodní centrum klinického výzkumu v neuropsychiatrii má fungovat jako klinika, ale též jako vědecké pracoviště. Do Klecan by mělo být převedeno Psychiatrické centrum Praha, díky čemuž by se měl do roku 2015 počet odborníků na neuropsychické poruchy zdvojnásobit. V té době už by také centrum mělo produkovat první vědecké výsledky.

Plánovaná nová třípodlažní budova o celkové zastavěné ploše 4500 metrů čtverečních má nabídnout tři lůžková oddělení s kapacitou 55 lůžek, tři denní stacionáře a ambulance včetně oddělení terapie a rehabilitace. Výzkumná část bude tvořena biochemickými laboratořemi se zvířetníkem a neuropsychologickými výzkumnými pracovišti. Součástí centra budou i výukové prostory.

Projekt je financován z evropského operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Šéf Psychiatrického centra Cyril Höschl už loni upozorňoval na to, že projekt má vinou změn na ministerstvu školství skoro dva roky zpoždění. Odborníci přitom dlouhodobě kritizují, že i přes přibývání pacientů s duševními obtížemi, depresemi či Alzheimerovou chorobou stále zůstává psychiatrie na okraji zájmu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?