Vláda se postavila proti zrušení poplatků za pobyt v nemocnici

3. 5. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda se ve středu podle očekávání postavila negativně k poslaneckému návrhu opoziční ČSSD, který ruší stokorunovou platbu za denní pobyt v nemocnicích pro děti do 18 let. Novinářům to po jednání vlády řekl premiér Petr Nečas (ODS).


„Je to - řekl bych - starý lidovecký návrh, který já pamatuji ještě z okruhu paní tehdejší poslankyně (Michaely) Šojdrové,“ komentoval na tiskové konferenci návrh předseda vlády. Osobně je prý přesvědčen, že poplatky splnily svůj účel. Ačkoliv si prý umí představit určité výjimky v sociálně či eticky citlivých případech, k plošnému zrušení poplatku nevidí v jakékoliv kategorii důvod.

Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka v reakci na stanovisko vlády uvedl, že se jeho strana zrušení pokusí dosáhnout v Parlamentu. Nedávné prohlášení ministra zdravotnictví Leoše Hegera o tom, že by se měl poplatek odpustit dětem, prý evidentně nemá zatím ve vládě podporu. Podle Sobotky to ukazuje na rozpor ve vládní koalici, čímž se podle něj zvyšuje šance, aby „návrh získal podporu napříč politickým spektrem“.

Předloze skupiny sociálnědemokratických poslanců vláda vytýká také legislativní nedostatky. Její experti nesouhlasili ani s tvrzením autorů o neústavnosti regulačních poplatků.

Současný stav, kdy za pobyt v nemocnicích musejí platit i děti, označují autoři předlohy za ekonomickou bariéru při přístupu dětí ke zdravotní péči. Právě tento poplatek pokládají „za hrubě protiústavní a nejvíce asociální a nemorální“. Předkladatelé poukazují i na to, že poplatky za pobyt v nemocnici se nezahrnují do ročního ochranného limitu, který činí v případě dětí 2500 korun ročně.

ČSSD avizuje, že pokud uspěje v příštích sněmovních volbách, navrhne zrušení všech regulačních poplatků a zavede časově omezený příspěvek na stravu v nemocnicích. Byl by 60 korun za den, pacient by jej hradil nejvýše za 30 dnů hospitalizace v jednom roce.

Sociální demokraté navrhovali úplné zrušení regulačních poplatků v minulosti už několikrát, nikdy neuspěli. Poplatky byly zavedeny za vlády Mirka Topolánka (ODS). V nynějším volebním období doznaly některých změn. Poplatek za den v nemocnici vzrostl ze 60 na 100 korun. Místo třicetikorunového poplatku za položku na receptu se platí 30 korun za celý recept.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?