Vláda souhlasila s poskytnutím 1,5 miliardy na investice nemocnic

30. 3. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda souhlasila s poskytnutím 1,5 miliardy korun na strategické investice ve zdravotnictví. Dostat je má devět nemocnic na celkem 11 investic.


Peníze z bývalého Fondu národního majetku mají dostat fakultní nemocnice v Praze, Brně, Olomouci a Ostravě a pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) a Ústav hematologie a krevní transfuze (ÚHKT).

Vláda má na konci dubna setkání s Asociací krajů ČR, kde chce výběr nemocnic důkladně vysvětlit hejtmanům, řekl dnes novinářům premiér Jan Fischer.

Konkrétně vláda plánuje přispět například na rekonstrukci a modernizaci dětské části pražské Fakultní nemocnice Motol, na vybudování brněnského Mezinárodního centra klinického výzkumu ve Fakultní nemocnici U sv. Anny, na rekonstrukci traumatologie, urgentního příjmu a vybudování jednotky intenzivní péče (JIP) a anesteziologicko-resuscitační kliniky (ARK) ve Fakultní nemocnici v Ostravě nebo na modernizaci radioterapeutického pracoviště onkologické kliniky ve Fakultní nemocnici Olomouc.

„Jsou to skutečně centrální priority,“ řekl Fischer o vybraných nemocnicích. Připomněl, že některé z investic jsou tak „supernaléhavé“, že v případě jejich odložení by byl ohrožen chod těchto zařízení. „Na to by mohla šeredně doplatit nejen ta zařízení, ale i jejich pacienti,“ podotkl Fischer.

V souvislosti s návrhem investic se objevily spekulace o prodeji areálu na lukrativních pozemcích u Karlova náměstí a přesunu VFN mimo centrum. Ministerstvo zdravotnictví i nemocnice to popřely.

Jednání o investici 40 milionů korun na projekt a přípravné práce se týkají výstavby nové budovy v hlavním areálu VFN. Se stěhováním nebo jakýmkoli útlumem v hlavním areálu na Karlově náměstí a v areálech navazujících se nepočítá, a tudíž se v této oblasti nebudou uvolňovat ani žádné parcely, uvedlo ministerstvo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?