Vládní prioritou bude zdravotnictví

12. 11. 2008 7:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Koaliční krajská dohoda, která stvrzuje spolupráci sociálních demokratů, komunistů a hnutí Doktoři pro příští čtyři roky, zatím neobsahuje vládní programové prohlášení, ale už nyní je jasné, že zdravotnictví bude pro koalici prioritou. Tento resort sice získali do své gesce Doktoři...


jejichž lídr Berenika Podzemská bude radní pro zdravotnictví, ale důležitý je i pro ČSSD a KSČM.

„Byl to jeden ze stěžejních bodů naší volební kampaně. Trváme na zrušení poplatků v nemocnici, které zatím hodláme lidem refundovat, zabráníme privatizaci sociálních zařízení a chceme změnu akciové krajské nemocnice zpět na neziskové zdravotnické zařízení,“ uvedl Josef Novotný (ČSSD), budoucí hejtman Karlovarského kraje.

Dodal, že programové prohlášení vydá krajská rada do tří měsíců od podpisu koaliční dohody. Prakticky totéž zopakoval Jaroslav Borka, budoucí krajský náměstek pro majetek (KSČM).

„Rámec dalších priorit budeme postupně upřesňovat. Pro nás je důležitá také inventarizace krajského majetku, ale nepodceňujeme ani další resorty, jako jsou doprava, školství, kultura a další,“ uvedl Borka.

Doktoři už mají manažerskou skupinu pro zdravotnictví připravenu a na celé problematice chtějí pracovat týmově. „Chtěli bychom také otevřít školství a politiku kraje zprůhlednit a lidem vysvětlovat tak, aby našim krokům rozuměli a pochopili je,“ uvedla Berenika Podzemská.

Zatímco tři koaliční partneři nalezli shodu pro svou další spolupráci, občanští demokraté odcházejí po osmi letech do opozice. „Koaliční vyjednávání pro nás skončilo v momentě, kdy bychom museli být v koalici s komunisty,“ uvedl Josef Pavel (ODS), odstupující hejtman.

ODS překvapivě po trojkoalici nepožaduje získání předsedy kontrolního výboru. „Dohodli jsme se, že budeme mít po jednom našem členu ve všech krajských výborech a komisích,“ vysvětlil Josef Pavel.

Ustavující zasedání nově zvolených krajských zastupitelů se koná zítra v devět hodin na Krajském úřadu Karlovarského kraje.

Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?