Vodní záchranáři nedostali příspěvek od ministerstva zdravotnictví

25. 7. 2008 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Vodní záchranná služba Českého červeného kříže si stěžuje, že letos nedostala na svoji činnost žádný příspěvek od ministerstva zdravotnictví. Záchranáři uvádějí, že špatná finanční situace může ohrozit životy rekreantů. Peníze chybějí například na nákup motorových člunů...


Vyzývají proto vládu, aby situaci začala řešit.

„Situace v ochraně životů a zdraví lidí na vodních plochách je katastrofální,“ řekl včera prezident vodních záchranářů Jiří Magasanik. Záchranáři podle něj do letoška dostávali od ministerstva zdravotnictví grant ve výši asi pět miliónů korun, na kterém se však sami museli podílet. Míra spoluúčasti se prý v jednotlivých letech lišila. Podle prezidenta by bylo optimální, kdyby dostávali pravidelně 20 až 30 miliónů.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta není důvod, aby vodní záchranná služba dostávala peníze ze zdravotního pojištění.

Uvedl, že jde o občanské sdružení a její název je zavádějící, protože neposkytuje zdravotní péči a nemá nic společného se zdravotnictvím. Její náplní je tonoucího vytáhnout z vody a poskytnout mu první pomoc, což je povinností každého občana, řekl už dříve.

Záchranáři se však proti tomuto výkladu ohrazují. Tvrdí, že jejich členové nejsou laici, ale jsou profesně vyškolení. V poskytování odborné předlékařské péče jsou podle prezidenta na úrovni zdravotních sester.

Magasanik dodal, že mají také náročný kurz v záchraně tonoucího a mnoho z nich také potápěčský kurz.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?