Vojenští lékaři se vracejí ze Slovenska zpět do ČR

8. 12. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Vojenští lékaři, které vláda vyslala na pomoc Slovensku, se vracejí zpět do České republiky. Slovensko je již nepotřebuje, neboť se s lékaři dohodlo na požadovaném zvýšení platů, čímž ukončilo krizi ve zdravotnictví. Česko na pomoc Slovensku minulý týden vyslalo specialisty v oborech chirurgie, anesteziologie, traumatologie, interna, psychiatrie a urologie. Čeští lékaři ve slovenských nemocnicích provedli 91 urgentních výkonů, oznámil ČTK mluvčí generálního štábu Jan Pejšek.


V Bratislavě a v nemocnicích dalších slovenských měst vojenští lékaři z pražských Střešovic, Hradce Králové a Plzně vypomáhali od sobotního večera.

„Na základě stanoviska krizového štábu Slovenské republiky dnes po domluvě se slovenskou stranou ukončili čeští vojenští lékaři svou činnost v nemocnicích na Slovensku. V odpoledních hodinách se vrátí zpět do České republiky,“ sdělil ČTK Pejšek.

Tři desítky vojenských lékařů působily v nemocnicích v Bratislavě, Nitře, Ružomberoku a Žilině. Podle Pejška doktoři vykonali naléhavé lékařské zákroky, kterými zabránili ohrožení životů a zdraví slovenských občanů. „Klíčová byla záchrana lidských životů. K tomu naši lékaři během svého pobytu na Slovensku jednoznačně přispěli,“ vzkázal prostřednictvím svého mluvčího ministr obrany Alexandr Vondra.

Anesteziolog Radek Uher, který na Slovensko odjel ze své mateřské sedmé polní nemocnice, při svém působení v nemocnici v Nitře pomohl zachránit život těžce zraněnému mladíkovi. Muž byl do nemocnice převezen s mnohačetnými vnitřními zraněními způsobenými autonehodou. Šlo o polytrauma, tedy o zranění více než dvou životně důležitých systémů, kdy je pacient bezprostředně ohrožen na životě především kvůli hrozbě krvácení,“ řekl Uher redakci webu ministerstva obrany.

O vyslání vojenských lékařů rozhodla česká vláda na mimořádném zasedání minulý pátek, protože na předchozí žádost o výpomoc ministra Leoše Hegera (TOP 09) civilní nemocnice nereagovaly. Proti výjezdu „stávkokazů“ se postavila Česká lékařská komora. S kritikou se účast českých vojáků na řešení situace na Slovensku setkala i u tamních odborářů.

Sociální demokracie v Senátu upozornila, že vláda vysláním vojenských lékařů bez konzultace s parlamentem porušila ústavu. I mise kratší než 60 dnů se mohou podle senátorky Aleny Gajdůškové uskutečnit jen z vyjmenovaných důvodů, mezi ty ale nepatří vyjednávání o platech. O náklady na vyslání lékařů se podle usnesení vlády rozdělí Praha a Bratislava; česká strana svou část spočetla až na 2,5 milionu korun z peněz ministerstev obrany a zdravotnictví.

Lékaři na Slovensku pomáhali pět dní, v Česku debata kolem nich nekončí. Organizační výbor horní komory v úterý rozhodl, že se Senát okolnostmi vyslání skupiny lékařů bude zabývat. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) je přesvědčen, že vláda ústavní povinnosti dodržela. „Máme povinnost Senát pouze informovat, to jsme učinili,“ řekl novinářům. Hlavní podle něj bylo rychle zabezpečit ochranu lidských životů.
Největší protest lékařů v novodobé historii Slovenska minulý týden omezil provoz řady zdravotnických zařízení, ta fungovala jen v omezeném režimu a poskytovala pouze akutní zdravotní péči.
Slovenská vláda nakonec krizi ve zdravotnictví odvrátila, když se s lékařskými odbory dohodla na podobě nových pracovních smluv pro asi 1200 lékařů, kteří hromadně podali výpovědi.
Tomáš Tománek rem rot

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?