Vojtěch kvůli situaci na Bulovce žádá nemocnice o přehled smluv

10. 7. 2018 7:48
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) žádá od všech organizací přímo řízených jeho resortem přehled smluv uzavřených s desítkami vybraných firem. Opatření souvisí se "závažnou situací v oblasti veřejných zakázek a ostatních smluvních vztahů v Nemocnici na Bulovce". Vyplývá to z dopisu ministerstva zdravotnictví (MZ) adresovaného minulý týden fakultním nemocnicím a dalším institucím.


Ministerstvo požaduje u každé smlouvy s některým z 38 uvedených subjektů uvést její předmět, hodnotu, datum uzavření či to, zda se jedná o veřejnou zakázku. Vojtěch minulý týden avizoval, že od ředitelů nemocnic bude v co nejkratším termínu požadovat přesoutěžení všech dodavatelů spojených s aktuální kauzou kolem Nemocnice Na Bulovce.

Jejího ředitele Františka Nováka Vojtěch minulou středu odvolal poté, co jej policie obvinila v rozsáhlé kauze manipulací s veřejnými zakázkami. Kvůli obvinění minulý týden rezignoval i ředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák. Policisté podle serveru iROZHLAS.cz obvinili už deset lidí a dvě firmy, přičemž za ústřední postavu celé kauzy považují kriminalisté severočeského podnikatele Tomáše Horáčka.

Mezi jmény na seznamu MZ jsou i firmy První Chráněná Dílna s.r.o. a Active Vision SE spojené s osobou Horáčka. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) ČTK uvedla, že v letošním a loňském roce oběma společnostem na fakturách uhradila necelých osm milionů korun, přičemž šlo převážně o plnění na základě veřejných zakázek. První Chráněná Dílna také nemocnici na základě veřejné zakázky dodala ultrazvukové přístroje za zhruba čtyři miliony korun. Mluvčí VFN přesto uvedl, že případné nařízení zakázky přesoutěžit by pro nemocnici nepředstavovalo problém.

Další nemocnice zatím konkrétní čísla nebo možné dopady na provoz podrobněji nekomentovaly. Fakultní nemocnice Brno pak jakoukoli souvislost s kauzou odmítla. Mluvčí Fakultní nemocnice v Motole Pavlína Danková dnes ČTK řekla, že právní oddělení nemocnice nyní srovnává uzavřené smlouvy se seznamem ministerstva, což může zabrat i několik týdnů. Už v tuto chvíli ale prý má jistotu, že vytipovaným firmám nebyly přiděleny žádné velké zakázky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?