Vorlíček: Spolupráce je jediným logickým postupem

27. 1. 2009 10:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Na základě auditu ministerstva zdravotnictví byla v Brně zrušena dvě komplexní onkologická centra. „Jediným logickým postupem tedy bylo dohodnout se na vzájemné spolupráci pod hlavičkou jednoho takového centra,“ vysvětlil pro Zdraví.Euro.cz důvody spojení ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně a předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček...


Onkologická péče v Brně bude více soustředěna, místní centra se propojí. Co vedlo k této změně?

Ke změně v Brně vedl audit komplexních onkologických center (KOC), který provedlo ministerstvo zdravotnictví a ke kterému přizvalo zástupce České onkologické společnosti, Společnosti pro radiační onkologii, biologii a fyziku a zástupce všech zdravotních pojišťoven. Auditem byla v Brně zrušena dvě komplexní onkologická centra, například to ve Fakultní nemocnici Brno proto, že tato nemocnice nemá lineární urychlovač na kurativní radioterapii. Jediným logickým postupem tedy bylo dohodnout se v Brně na vzájemné spolupráci pod hlavičkou jednoho komplexního onkologického centra.

Péče by měla být více specializována, v minulosti se ale jednotlivá centra také zaměřovala na určitý typ péče. V čem je tedy konkrétní změna?

V Brně je nyní jedno komplexní onkologické centrum se sídlem na Masarykově onkologickém ústavu, funguje ve spolupráci s FN Brno a s FN u sv. Anny. Ve FN Brno je řada onkologických pracovišť, která tam musí zůstat. Jde například o Interní hematoonkologicko kliniku (leukémie, lymfomy, myelom), Plícní kliniku (rakovina plic), Kliniku dětské onkologie (všechny dětské nádory) a samozřejmě také všechny operační obory budou operovat nemocné se zhoubnými nádory a budou se domlouvat na jejich další léčbě s onkology. Radioterapie bude probíhat pouze v rámci Masarykova onkologického ústavu, do kterého byly přičleněny i zářiče ve FN u sv. Anny.

Pro pacienty bude změna znamenat více cestování, s jakým ohlasem jste se setkali?

Pacienti se budou pravděpodobně velice rychle orientovat, jde jen o cestování v rámci města Brna, tedy vždy o několik zastávek MHD. Jde o cestování za lepší péčí. Protesty jsem zatím nezaznamenal, pokud přijdou, budu je rád vysvětlovat.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?