Vrchní soud: Jaroslav Černý se obohatil

2. 7. 2010 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Jaroslav Černý, do letošního března jednatel společnosti provozující boskovickou nemocnici, zneužil informace v obchodním styku, čímž se na úkor Nemocnice svaté Zdislavy v Mostištích před osmi lety obohatil nejméně o jeden milion korun.


Tento verdikt Krajského soudu v Brně v pondělí potvrdil Vrchní soud v Olomouci, ke kterému se Černý odvolal. Rozhodnutím vrchního soudu rozsudek nabyl právní moci.

„Odvolání jsme zamítli jako nedůvodné. V celém rozsahu jsme potvrdili rozsudek krajského soudu. Panu Černému tak už běží trest tříletého odnětí svobody s podmíněným odkladem na pět let a zákaz činnosti spočívající ve výkonu řídících funkcí ve zdravotnických zařízeních a vedení obchodních společností. Po výzvě soudu bude muset zaplatit ještě peněžitý trest ve výši půl milionu korun,“ uvedl mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy.

Vrchní soud řešil Černého odvolání už potřetí. „Případ jsme dvakrát krajskému soudu vrátili, protože bylo třeba ještě dalšími znaleckými posudky objasnit, zda skutečně a v jakém rozsahu došlo k poškození Nemocnice svaté Zdislavy. Z posudků je zřejmé, že obžalovanému vznikl prospěch nejméně ve výši jednoho milionu korun,“ dodal Angyalossy.

Jaroslav Černý se může pokusit rozhodnutí soudu zvrátit už jen dovoláním k Nejvyššímu soudu. „Dovolání každopádně podám. Hlavně proto, že ani krajský soud ani vrchní soud v podstatě nevzaly v potaz revizní znalecký posudek Stavební fakulty Vysokého učení technického. Je to podivná spravedlnost,“ vyjádřil se Černý.

Několik let se vlekoucí soudní spor byl jedním z důvodů, proč boskovičtí radní v březnu Jaroslava Černého odvolali z funkce jednatele.

„Situaci už nyní nemusíme řešit. Rozhodnutí vrchního soudu pro nás znamená jen to, že pokud už bychom neměli nového, byli bychom od úterý bez jednatele,“ komentoval to starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?