Vsetínská nemocnice otevře pavilon patologie za více než 100 mil.

6. 4. 2011 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice ve Vsetíně zahájí provoz pavilonu patologie a centralizovaných laboratorních provozů. Nový objekt stál více než 100 milionů korun. Zlínskému kraji, který hradil stavební část, se na projekt podařilo získat evropskou dotaci.


Na nemocnici pak byla úhrada vnitřního vybavení.

„Důvodem výstavby nového objektu byl především havarijní stav staré patologie z roku 1911, která již nesplňovala bezpečnostní ani hygienické podmínky,“ sdělila ČTK mluvčí nemocnice Lenka Plačková.

Zcela nevyhovující bylo zázemí pro personál i pro pozůstalé, kteří se chtěli rozloučit se zesnulým. Nový pavilon nabízí moderní podmínky pro práci laborantů a lékařů, kteří operačním oborům i ambulancím zajišťují požadované diagnózy ze vzorků tkání. Právě na jejich přesné diagnostice závisí stanovení účinné léčby, uvedla Plačková.

V nové budově bude sídlit také hematologicko-transfuzní oddělení a oddělení klinické biochemie. Výrazně se tak zkrátí transport vzorků z lůžkových oddělení, zlepší se diagnostické možnosti i zázemí pro dárce krve.

„Projekt modernizace nemocnice byl s ohledem na moderní trendy koncipován tak, aby umožnil vytvoření přímé linky biochemických a imunochemických vyšetření. Tím se podstatně zvýší automatizace vyšetřovacích postupů, dojde k omezení případných chyb způsobených lidským faktorem,“ doplnila mluvčí nemocnice.

Prvním oddělením, které bude pracovat v novém pavilonu, je oddělení klinické biochemie. Fungovat v něm začne 8. dubna. Následně se tam přestěhuje oddělení patologické anatomie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?