Vsetínská patologie využívá nový tkáňový procesor

27. 7. 2018 6:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Laboranti Oddělení patologické anatomie Vsetínské nemocnice pracují s novým tkáňovým procesorem. Moderní přístroj za více než 1,5 miliónu korun nahradil starý procesor a umožňuje kvalitnější zpracování biologického materiálu, navíc podstatně urychluje přípravu preparátů a vyšetření některých vzorků.


Tkáňový procesor je přístroj, který odvodňuje tkáně a připravuje biologický materiál k dalšímu zpracování. Novinka může čekání na výsledky vyšetření zkrátit o řadu hodin. „Zřetelné je to především u malých biopsií, odebraných pacientům v průběhu operačních či endoskopických zákroků. Zde jsme schopni proces spustit dvakrát denně, což může zkrátit celkovou dobu vyšetření vzorku až o dvacet čtyři hodin,“ uvedla vedoucí laborantka oddělení patologické anatomie Vsetínské nemocnice Mgr. Věra Maňáková.

Bioptických vyšetření neboli biopsií rok od roku přibývá. „V roce 2017 bylo na našem oddělení provedeno bioptické vyšetření vzorků tkání od 8 130 pacientů, což je o 250 více než v roce předchozím,“ vyčíslila Mgr. Věra Maňáková. Podle jejich slov přibývá vzorků z gastroskopií, a to jak z nemocničních, tak externích ambulancí, ale také kožních excizí, odebraných v chirurgických či kožních ambulancích. Právě u těchto vzorků se stále zvyšuje procento nádorových onemocnění, konkrétně výskyt maligního melanomu.

To potvrzuje i primář Oddělení patologické anatomie Vsetínské nemocnice MUDr. Petr Mičulka. „Pokud se jedná o zhoubný nádor, je zapotřebí realizovat imunohistologické vyšetření, ze kterého vychází onkolog při stanovení dalšího léčebného postupu. Nutný je samozřejmě důkladný histologický popis, kdy se určuje, jak hluboko maligní melanom proniká do kůže. Dalším důležitým kritériem je vzhled buněk, proliferační nebo mitotická aktivita, tvorba melaninu a zánětlivá celulizace v okolí, která je důležitá pro stanovení subjektivního stavu, a to jak imunitní systém člověka reaguje na nádor.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?