VTÚ vyrobí nové přepravní boxy pro nakažené smrtícími nákazami

7. 4. 2015 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyškovský Vojenský technický ústav pozemního vojska (VTÚPV) plánuje výrobu nové série modernizovaných přepravních boxů Biobox, které jsou určeny pro přepravu lidí nakažených smrtícími nákazami.


Zařízení v současné době užívá například armáda v těchonínském Centru biologické ochrany, sdělil ČTK mluvčí státního podniku Vojenského technického ústavu Pavel Lang.

Biobox je zařízení, které při převozu infikovaného pacienta zabrání rozšíření nákazy, neboť ležícího nemocného zcela oddělí od jeho okolí. Ve vnitřním prostoru je během převozu udržován podtlak a na boku a v čele skříně je řada technických prostupů různé velikosti, přes které mohou být připojeny přístroje pro zajištění základních životních funkcí pacienta. Po stranách krytu jsou pak umístěny prostupy pro ochranné rukavice. „Dva a dva páry rukavic z obou stran umožňují obsluze dostatečnou možnost manipulace s přepravovanou osobou,“ uvedl Lang.

Box je vybaven zdravotní matrací, která je určena na jedno použití. „Klíčovým prvkem Bioboxu je filtroventilační jednotka s regulací objemového průtoku vzduchu udržující uvnitř skříně zaručený podtlak,“ poznamenal Lang. Právě filtrační jednotka má být součástí modernizace, v nových verzích Bioboxu bude zvýšen její výkon.

„Ve VTÚPV Vyškov bylo doposud vyrobeno dvacet kusů přepravních boxů Biobox, které byly následně předány do užívání Armádě České republiky. V průběhu letošního roku budeme na některých z nich provádět plánovanou údržbu, případně opravy,“ uvedl ředitel úseku výzkumu a vývoje VTÚPV Pavel Höfer.

Novou sérii začal VTÚPV vyrábět podle Höfera na základě poptávky zdravotnických záchranných služeb a dalších civilních zájemců. „Jejich cena se bude odvíjet od počtu vyrobených kusů a jejich konfigurace,“ řekl ČTK Lang. V průměru jedno zařízení podle něj stojí 200.000 až 250.000 Kč.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?