VV kritizují hospodaření VZP, chtějí je prověřit

10. 12. 2010 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Věci veřejné považují hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny za nepřehledné a ekonomicky neodůvodnitelné. Strana proto chce vytvořit pracovní skupiny, které její hospodaření prošetří.


Po setkání členů vedení a některých poslanců Věcí veřejných s prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem to novinářům řekl poslanec VV Radim Vysloužil.

Strana pokračuje v hledání prostředků pro svou verzi zdravotnické reformy, jejíž přípravu VV zahájily po neúspěchu v podzimních senátních a komunálních volbách.

„Je třeba najít společnou řeč mezi lékaři a příslušníky vlády. Samozřejmě plně respektujeme, že ministrem zdravotnictví je pan (Leoš) Heger (TOP 09), ale rozhodování vlády je kolektivní a my chceme být účastni celého jednání o zdravotní reformě,“ řekl na tiskové konferenci předseda VV Radek John. Zástupci strany se podle něj budou s Kubkem scházet každý čtvrtek až do 15. ledna, aby se snažili zabránit masivnímu odlivu lékařů do ciziny.

„Hospodaření VZP považujeme za naprosto nepřehledné a ekonomicky neodůvodnitelné,“ řekl Vysloužil. Jako příklad neodůvodnitelné zakázky jmenoval využívání právních služeb bývalého ministra a nynějšího advokáta Pavla Němce nebo smlouvu pojišťovny se společností IZIP, která zajišťuje provoz elektronických zdravotních knížek.

Vedení Věcí veřejných se dnes sešlo s prezidentem ČLK Kubkem podruhé během uplynulých dvou týdnů. První jednání absolvoval minulý týden ministr dopravy a podle médií skutečný lídr strany Vít Bárta. Nyní se pravidelných schůzek budou kromě něj účastnit John, Vysloužil, bývalý lékař a poslanec Jiří Štětina a někteří další poslanci.

Peníze na platy lékařů chtějí VV získat například změnou úhradové vyhlášky. Zdravotnická zařízení by pak podle strany měla více peněz na svůj provoz a zejména na výplaty lékařů, z nichž mnozí vyhrožují odchodem do zahraničí.

Vládní koalice dnes do legislativního procesu vyslala návrh na prodloužení takzvaného Janotova balíčku.

Balíček úsporných opatření bývalého ministra financí Eduarda Janoty mimo jiné snížil všechny ceny a úhrady léků ze zdravotního pojištění o sedm procent. Pokud by se toto opatření neprodloužilo, chyběla by ve zdravotnictví v příštím roce zhruba miliarda korun, varoval již minulý týden Kubek.

„Budeme se snažit, aby balíček prošel co nejdříve a v příštím roce se tak ušetřilo co nejvíce peněz,“ uvedl John.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?