VV vadí úhradová vyhláška, chtějí více peněz do zdravotnictví

1. 12. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Vládním Věcem veřejným se nelíbí návrh úhradové vyhlášky, kterou připravil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Platby pojišťoven by podle VV příští rok měly růst o čtyři procenta. Na péči by podle nich mělo jít zhruba o pět miliard korun více, než jak s tím počítá Heger.


Novinářům to řekli předseda poslanců VV Vít Bárta a zdravotní expert strany Jiří Štětina. Ministerstvo návrh jako populistický odmítlo, musí prý zohledňovat kritickou ekonomickou situaci.

„Názor zdravotnických zařízení kritizujících jen dvouprocentní navýšení vyhlášky je oprávněnou připomínkou v neprospěch ministerstva,“ řekl Bárta. Heger sám podle něj v září na jednání koaličních lídrů připouštěl, že kvůli zvýšení DPH a růstu platů lékařů je třeba v příštím roce posílit zdravotnictví o 12 miliard korun. Dvouprocentní navýšení podle Bárty znamená maximálně 4,8 miliardy korun navíc.

„Domníváme se, že chybějících 4,8 až 5 miliard korun je možné najít především u zdravotních pojišťoven, které se zatím nedostatečně podílejí na nákladech složité situace ve zdravotnictví,“ řekl Bárta. VV podle něj ale zároveň podpoří zvýšení kompetencí pojišťoven tak, aby mohly více rozhodovat o úsporných opatřeních.

„Ministerstvo musí dbát o dlouhodobou udržitelnost kvalitní zdravotní péče pro pacienty. Nemůže se řídit populistickými výroky, ale musí brát v potaz kritickou ekonomickou situaci nejen v ČR, ale celé eurozóně,“ řekl ČTK mluvčí Vlastimil Sršeň.

Ministerstvo zdravotnictví v úhradové vyhlášce na příští rok zachovává rozsah péče na úrovni loňska. Nemocnicím podle Hegera přidá v průměru dvě až tři procenta. Pokrýt by to podle něj mělo nárůst platů lékařů o 6,25 procenta. Ambulance dostanou stejně jako loni, laboratoře a rentgeny méně. Nárůst výběru ministerstvo odhadlo na celkem pět miliard.

Rozhodnutí o úhradové vyhlášce je v pravomoci ministerstva. Tento týden ji poslalo do připomínkového řízení, kde se mohou vyjádřit například zástupci zdravotníků. Text dostala všechna ministertva, VV mají možnost se k textu touto cestou vyjádřit. Konečné slovo ale má Heger. Bárta novinářům řekl, že VV s ním chtějí o věci vést „odbornou debatu“ například na poslaneckém klubu VV. Jednání koaličních lídrů k této věci nyní nežádají.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?