Výbor nepodpořil žádný návrh na omezení poplatků u lékaře

3. 10. 2008 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovní výbor pro zdravotnictví dnes nepodpořil žádný návrh týkající se úpravy poplatků ve zdravotnictví. Poslanci se nedokázali shodnout, nepodpořili ani sociálnědemokratickou novelu, která měla vybrané skupiny lidí od poplatků osvobodit, a neprošly ani koaliční návrh, který přednesl poslanec ODS Boris Šťastný, ani návrh lidoveckého poslance Ludvíka Hovorky. Všichni chtějí své návrhy vznést znovu při takzvaném druhém čtení ve sněmovně...


„Zdravotní výbor nepřijal žádné usnesení, to se dalo čekat. A rozhodnutí nakonec bude na plénu Poslanecké sněmovny, kde nakonec zazní ty pozměňovací návrhy,“ komentoval výsledek jednání předseda výboru David Rath (ČSSD).

Hovorka, který patří ke koaličním rebelům, navrhoval mimo jiné zachovat poplatky v nemocnicích a snížit osvobození od poplatků na lidi s jedenapůlnásobkem životního minima. Sociálnědemokratická novela počítá naproti tomu s dvojnásobkem životního minima. Hovorka chce zachovat osvobození od poplatků pro děti i důchodce, kteří si nijak nevydělávají. Nově přišel s návrhem, aby nevybrané poplatky kompenzovaly lékařům zdravotní pojišťovny.

Rath dnes nevyloučil, že pokud neprojde sociálnědemokratická novela, Hovorkovy návrhy možná podpoří. Uznává ale, že s podporou Hovorkova návrhu by mohl být procedurální problém. Jde totiž o pozměňovací návrh, o kterém se hlasuje ještě před hlasováním o zákonu jako o celku. Pokud by teda novela neprošla, nedalo už by se o Hovorkově návrhu hlasovat. „Bude to velmi komplikované,“ podotkl. Chce o tom ještě s Hovorkou jednat.

Za návštěvu u lékaře a položku na receptu se nyní platí 30 korun, 60 korun za den v nemocnici či 90 korun za pohotovost. Pokud lidé na třicetikorunových poplatcích a doplatcích za léky vydají v roce přes 5000 korun, částku nad tento limit jim zdravotní pojišťovna vrátí. Za prvních šest letošních měsíců se na poplatcích vybralo 2,6 miliardy.

Komplexní pozměňovací návrh, který dnes vznesl místopředseda výboru Boris Šťastný (ODS), vycházel z červnové koaliční dohody. Chtěl zrušit poplatky pro děti do šesti let a snížit limit, nad který se už se poplatky nevybírají, na 3000 korun pro děti a mladistvé do 15 let. Zdravotnické zařízení, které by poplatky vybíralo protiprávně, by mělo okamžitě přijít o smlouvu s pojišťovnou. Šťastný ho na schůzi sněmovny chce předložit znovu. „Očekávám, že všichni poslanci vládní koalice tento návrh podpoří, protože vychází z jasné dohody předsedů koaličních stran,“ řekl ČTK.

Pro vybrané skupiny zákonodárci už poplatky zrušili. Od srpna se nemusí platit za pobyt novorozenců v porodnici. Hradit je nemusí ani dárci orgánů, obyvatelé ústavů a lidé, kterým léčbu nařídil soud.

ČSSD navrhla, aby u lékaře, za recept či v nemocnicích neplatili starobní důchodci, děti do 18 let a lidé s příjmem nižším než dvojnásobek životního minima. Životní minimum pro dospělého, který žije sám, činí 3126 korun. Tento návrh sněmovna minulý týden v prvním čtení podpořila. ČSSD navrhla také zrušení všech poplatků, s tím ale neuspěla.

Opozice tvrdí, že poplatky omezují přístup občanů ke zdravotní péči. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS), který se dnešního jednání rovněž zúčastnil, to ale dnes opakovaně odmítl. Zdůraznil, že poplatky jsou příliš citlivá věc na to, aby se o nich jednalo „jednoduše a primitivně“. „Prosím, rozhodujte moudře,“ apeloval na poslance.

Jednání výboru bylo místy vzrušené a Rath musel častokrát přítomné napomínat. „Nepřipadám si jako na jednání zdravotnického výboru,“ konstatoval poslanec ODS Miroslav Krajíček. Navrhl vystřídat Ratha ve vedení schůze, poslanci to ale neschválili.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?