Výbor podpořil odklad zákona o úrazovém pojištění, navíc delší

11. 4. 2014 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovna možná odloží účinnost zákona o úrazovém pojištění o další dva roky místo jednoho, jak navrhovala vláda. Změnu za souhlasu ministerstva práce a sociálních věcí navrhl schválit poslancům jejich sociální výbor. Kabinet by tak měl více času pro zpracování nových úprav. Účinnost dosavadního zákona z roku 2006 byla odkládána už několikrát, naposledy na počátek příštího roku. Zákon by měl změnit odškodňování za pracovní úrazy a nemoci z povolání.


Pojištění by od dvou komerčních pojišťoven převzala Česká správa sociálního zabezpečení. Nově by měla vybírat pojistné jako odvody ze mzdy. Lidem po pracovním úrazu či s nemocí z povolání by měla hradit rentu. Nyní se pojišťují zaměstnavatelé u dvou komerčních pojišťoven, odškodnění se platí z tohoto pojištění.

Předchozí vlády zamýšlely přichystat koncept vycházející ze současného principu komerčního pojištění. Systém se měl upravit a otevřít i ostatním komerčním pojišťovnám se zavedením bonusů a malusů. Levice to tehdy označovala za privatizaci veřejné služby.

Sociální výbor chce, aby Sněmovna doporučila zachovat koncepci neúčinného zákona, tedy aby se odškodňování přesunulo na správu sociálního zabezpečení. Kabinet by také měl podle navrhovaného doprovodného usnesení upravit výši náhrady za bolest a společenské znevýhodnění příslušníků bezpečnostních sborů a vojáků z povolání. Výbor se vyslovil také pro to, aby dobrovolní hasiči, kteří utrpí úraz při zásahu, měli po dobu nemoci dorovnánu mzdu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?