Výbor pro biomedicínu: Zákon by měl upravit i nekonvenční léčbu

27. 10. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle Výboru pro lidská práva a biomedicínu je nutné, aby zákon upravoval i nekonveční metody léčby, jako je homeopatie či akupunktura. V současnosti totiž stát jejich provozování nijak nereguluje, ani nekontroluje...


PRAHA - V úterý o tom informovala tajemnice výboru Jana Marečková. Podle ní se včera návrhem výboru zabývala Rada vlády pro lidská práva.

„Jde o metody, které nejsou uznávány jako součást konvenční 'vědecké' medicíny, ale přitom představují ucelené obory,“ uvedla Marečková. Podle ní tyto metody mohou běžnou léčbu doplňovat nebo se stávají i její alternativou. Tajemnice připomněla, že se netradičním oborům věnují osoby se zdravotnickou kvalifikací.

Neexistence právní úpravy alternativních postupů není výhodná ani podle vládního zmocněnce pro lidská práva Jana Jařaba, který dnes jednání vládní rady pro lidská práva řídil naposled. Z funkce totiž ke konci října odchází. Stane se členem týmu eurokomisaře Vladimíra Špidly.

Jařab podle Marečkové uvedl, že neexistující zákonné vymezení neprospívá ani odpůrcům, ani zastáncům nekonvenčních léčebných metod. Chybějící zákon totiž neumožňuje kontrolu, ani rozvoj alternativních postupů, nezískávají ani společenskou prestiž.

„Především však není taková úplná deregulace v zájmu široké veřejnosti, a to jak z hlediska přístupu občanů k těmto metodám, tak z hlediska jejich ochrany,“ uvedl Jařab. Na vytvoření právního rámce by se proto měli podle něj shodnout „příznivci, odpůrci i neutrálové“.

Výbor pro lidská práva a biomedicínu není spokojen ani se stávající praxí v povinném očkování. Podle něj je „neúměrně rigidní a represivní“ ve srovnání s jinými evropskými státy. „Rozsah povinných očkování je největší v Evropě a přitom je i maximální míra vynucování a sankcí,“ upřesnila Marečková.

Výbor proto navrhuje rozdělit očkování na bezpodmínečně povinná, v zásadě povinná a doporučovaná. Lidé by tak měli mít možnost některá očkování odmítnout. Svůj podnět výbor rovněž předal Radě vlády pro lidská práva.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?