Východočeští lékaři hromadně stahují výpovědi

22. 2. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Odboráři poslechli svého šéfa Martina Engela, který je vyzval k ukončení protestů i přes to, že jeho samotného už nemocnice nezaměstná.


Kauza Engel, která o víkendu opět rozjitřila vášně východočeských nemocničních lékařů, nakonec vyšuměla a odboráři vyzvali ke stahování výpovědí.

Většina protestujících lékařů tak učiní nejspíš ještě před zítřkem, kdy má o memorandu dohodnutém mezi odboráři a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem rozhodnout vláda. Původně tak přitom chtěli učinit až poté.

„Lékaře jsme vyzvali, aby výpovědi začali stahovat, rozdali jsme jim i potřebné formuláře. Vládě věříme, že dohodu ve středu schválí. I když nevíme, jestli děláme dobře,“ řekl odborový předák v pardubické krajské nemocnici Tomáš Gottvald.

Do zítřka budou staženy všechny výpovědi i v královéhradecké fakultní nemocnici, která přitom během akce Děkujeme, odcházíme patřila mezi nejbojovnější. „Stahování výpovědí bylo včera zahájeno a předpokládám, že proces bude ukončen nejpozději do středy. V souladu s ujištěním ředitele také doufám, že všem lékařům bude umožněno pokračovat v práci v naší nemocnici,“ uvedl předák zdejších lékařských odborů David Doležal.

V jičínské nemocnici už byly dokonce staženy všechny výpovědi. K osmi staženým z minulého týdne se včera hromadně přidalo zbylých 33 lékařů. Čtvrtina doktorů stáhla výpovědi také v náchodské nemocnici, zhruba polovina rovněž v orlicko-ústecké nemocnici, v dalších tak lékaři učiní v nejbližších dnech.

„Čekáme ještě na středu, jak se vyjádří vláda. Potom lze čekat hromadné zpětvzetí výpovědí,“ řekl ČTK ředitel chrudimské nemocnice Tomáš Vondráček, kde počet stažených výpovědí zatím počítají jen na jednotky.

Obrovskou úlevu cítí nejen hejtmani krajů a ředitelé nemocnic, kteří budou moci schovat do šuplíků krizové plány, ale i samotní lékaři. Nervozita v posledních týdnech ze všech doslova kapala. V celých východních Čechách v prosinci podala výpověď třetina lékařů.

Nejvíce ohrožené byly nemocnice v Náchodě, Jičíně, Pardubicích, Chrudimi a Ústí nad Orlicí. Zde by bylo v případě odchodu lékařů k 1. březnu obtížné udržet byť i jen základní chod a zajistit alespoň akutní péči.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?