Výdaje zdravotních pojišťoven na péči loni klesly, nejvíc lázním

6. 10. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Výdaje zdravotních pojišťoven na zdravotní péči v roce 2013 oproti roku předchozímu mírně klesly, nejvíc to pocítily lázně, méně dostaly také nemocnice či léčebny dlouhodobě nemocných a méně šlo i na léky na recept. Naopak si polepšila zdravotnická záchranná služba spolu s praktiky a gynekology.


Vyplývá to z nově zveřejněných dat zdravotnických statistiků. Celkové náklady zdravotních pojišťoven na péči loni dosáhly 221,8 miliardy korun, což je meziroční pokles o 0,9 procenta.

Náklady ze základního fondu činily loni 220,6 miliardy korun, náklady na zlepšení péče z jiných fondů 1,161 miliardy, úhrady v přepočtu na jednoho pojištěnce byly 22.095 korun, uvedli statistici na svém webu. Pojišťovny evidovaly loni přes 10,4 milionu pojištěnců, z nich 58,5 procenta bylo u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Největší propad zaznamenala loni lázeňská péče. Zdravotní pojišťovny na ni daly 1,58 miliardy, zatímco rok předtím 2,5 miliardy korun. K propadu přispěla vyhláška, kterou ministerstvo zdravotnictví snížilo počty nemocí léčených v lázních na účet pojištění, zkrátila dobu léčby ze čtyř týdnů na tři a omezila i možnost prodloužení či opakování léčby.

Ve srovnání s rokem 2009, kdy lázně dostaly od pojišťoven 3,182 miliardy korun, činily loňské úhrady jen 49,6 procenta. Od ledna příštího roku zákon počty diagnóz rozšíří a dobu léčení v lázních na zdravotní pojišťovnu u vážných nemocí vrátí na čtyři týdny. Vstřícnější budou i podmínky pro prodlužování a opakování léčebného pobytu. Bez této změny by hrozil řadě lázní krach.

Z celkových výdajů pojišťoven na zdravotní péči největší díl, 50,8 procenta, spotřebovala ústavní péče, zahrnující nemocnice, odborné léčebné ústavy a léčebny dlouhodobě nemocných, celkem 112,7 miliardy korun, z toho na nemocnice připadlo 104 miliard. Ambulance dostaly od pojišťoven 60 miliard a na receptové léky vydaly pojišťovny 34,6 miliardy korun, což je meziročně pokles o 4,1 procenta.
Celkově stouply za období 2009 až 2013 náklady zdravotních pojišťoven na péči o čtyři procenta, nejvíc, o 35,3 procenta, pro záchrannou službu a o 20,3 procenta pro rehabilitační péči. Specializovaným ambulancím, včetně gynekologie, stouply za pět let úhrady o 17,7 procenta.
Nemocnice si v průběhu let také polepšily, a to i přes loňský propad celkem za pět let o 7,7 procenta - k nárůstu přispělo hlavně to, že se k nim přesunula část úhrad původně směřujících do LDN. Od roku 2010 jen z tohoto důvodu dostaly víc o zhruba 1,8 miliardy korun.
Zdravotní pojišťovny k 31. prosinci 2013 nevykázaly závazky po splatnosti vůči poskytovatelům zdravotních služeb, přispěly k tomu i návratné finanční výpomoci pro VZP od státu v celkové výši 1,7 miliardy splatné do roku 2016.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?