Vykutálený civilkář David Rath

22. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident České lékařské komory David Rath zřejmě porušil zákon. TÝDEN zjistil, že nesplnil podmínky pro získání primářské licence. A by mohl lékař požádat ČLK o licenci k výkonu funkcí vedoucího lékaře a primáře v nestátním zdravotnickém zařízení, musí mít za sebou deset let praxe...


Sedmatřicetiletý prezident České lékařské komory David Rath zřejmě porušil zákon. TÝDEN zjistil, že nesplnil podmínky pro získání primářské licence.

A by mohl lékař požádat Českou lékařskou komoru o osvědčení neboli licenci k výkonu funkcí vedoucího lékaře a primáře v nestátním zdravotnickém zařízení, musí mít za sebou deset let praxe.

Prezident ČLK Rath o tuto licenci požádal v srpnu 2000, v té době byl již více než rok a půl prezidentem komory. V žádosti o licenci vypočítává svou praxi od roku 1990, přičemž promoval v červnu téhož roku.

Do formuláře napsal, že v letech 1990 až 1992 pracoval jako sekundární lékař na interně IKEM a od roku 1991 (do 1992) byl tímtéž ve Všeobecné fakultní nemocnici. V kolonce přerušení praxe z důvodu mateřské či vojenské služby napsal nula měsíců. Navíc čestně prohlásil, že údaje o délce praxe jsou pravdivé.

Výkon civilní služby v rozporu se zákonem

V čem je problém? V květnu 1992 totiž Rath mimo jiné píše Obvodnímu sdružení Prahy 5, kde žádal o přijetí do komory: „Jako lékař pracuji od platnosti zákona krátce, protože celý loňský rok a až do března tohoto roku jsem vykonával vojenskou civilní službu. Z tohoto důvodu žádám o zapsání do seznamu ČLK až nyní.“

V dalším dopise z června 1992 ještě doplňuje: „V roce 1991 jsem pracoval pouze dvacet kalendářních dní jako lékař, zbytek roku jsem vykonával civilní vojenskou službu.“

Členem ČLK se Rath stal v polovině roku 1992. Jak tedy mohl vykonávat svou praxi v roce 1990, celý rok 1991 a tři měsíce v roce následujícím?

Rath na dotaz TÝDNE odvětil, že na civilní vojenské službě jako lékař pracoval, konkrétně na anesteziologii a že na tom není nic divného. Jenže. Podle tehdejšího i současného zákona o civilní vojenské službě to je nejen divné, ale i v rozporu se zákonem.

Rathovi chybělo třináct měsíců

„Ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo metodický pokyn, v němž specifikovalo, aby ve zdravotnictví mohl civilkář dělat sanitáře či pomocné práce v kuchyni, v prádelně nebo úklid. Lékař na civilní službě nemůže pracovat jako lékař. Porušil by tím zákon,“ vysvětlil mluvčí ministerstva Vladimír Hrubý.

Rathovi tedy do splnění podmínek licence chybělo třináct měsíců. A nejen to. V žádosti dále píše, že je od roku 1992 sekundárním lékařem na motolské interně a od roku 1995 odborným asistentem tamtéž.

Podle revizní komise ČLK, jež má k dispozici výpisy jeho výkazu hodin pro komoru, v roce 1999 odpracoval 3149 a o rok později 2591 hodin.

Každý den tedy musel v roce 1999 pracovat 8,6 a v roce 2000 sedm hodin denně. Stíhal-li navíc lékařskou práci v Motole, příliš by toho nenaspal. Ke splnění podmínek pro vydání licence tedy chybí prezidentu Rathovi zřejmě nejen doba, v níž byl na civilní službě.

Rath v současnosti pracuje jako vedoucí lékař záchranné služby v Kralupech nad Vltavou. Co se bude dít? Čeká ho nejspíš nejen pokuta, ale možná i o odebrání zmiňované licence…

Audit odhalil pochybení v účetnictví České lékařské komory - čtěte zítra na Zdraví.Euro.cz.

Krystyna Wanatowiczová, Týden, 22.9. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?