Výpis z pojišťovny chtělo 43 pacientů

5. 8. 2011 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
en necelých třicet procent respondentů, kteří se zapojili do ankety na webu Slováckého deníku, si kontroluje výpis svého účtu u zdravotní pojišťovny. Nedávná aféra v kyjovské nemocni a na pohotovosti ve Veselí nad Moravou však potvrdila, že kontrola pacientů by měla být mnohem častější.


Na zdravotní péči odvádí každý pracující člověk část ze svého platu. Má tím pádem nárok na bezplatnou lékařskou péči. Jakými zákroky prošel, co bral za léky a další podobné informace zjistí z výpisu svého účtu u zdravotní pojišťovny.

Podle zákona o něj může jednou ročně bezplatně požádat. Zájem o tento dokument podle pojišťoven roste. Zvýšený zájem je vždy patrnější po medializaci kauzy lékařských podvodů. Stává se totiž, že buď nedopatřením, či úmyslně, si lékař vykáže zákroky, na kterých pacient nikdy nebyl. Sebe tak obohacuje, ale pojišťovnu okrádá.

To potvrzuje již zmíněný případ v Kyjově. Není však první a ani jediný. „Nechala jsem si jednou výpis ze zvědavosti vyjet a objevila jsem na něm zajímavé věci. Paní doktorka si vykazovala každý měsíc odběr krve, na kterém jsem však já určitě nebyla,“ popsala své překvapení žena, která si nepřála být jmenována, ale jejíž jméno má redakce k dispozici.

Dvě stě pacientů požádalo loni o výpis u VZP

Zástupkyně Všeobecné zdravotní pojišťovny, jedné z největších v republice, Slováckému deníku sdělila, že v souvislosti s nedávnou kauzou zaznamenala patnáct speciální žádostí o výpis ze zdravotního účtu. „Za loňský rok o něj ve Zlínském kraji požádalo celkem 200 pacientů,“ uvedla specialistka marketingu a komunikace Všeobecné zdravotní pojišťovny Martina Stavjaňová. Zvyšující zájem potvrzuje i jejich konkurence. „Počet žádostí všeobecně stoupá. Letos jsme jich na okrese Uherské Hradiště zatím zaevidovali čtyřicet tři,“ informovala tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra Hana Kadečková.

Ve výpisech lze najít seznam konkrétních lékařem provedených výkonů, předepsané léky, pomůcky zdravotnické techniky, zdravotnické zařízení, které výkony provedlo, nemocnice, ve které byl dotyčný hospitalizován a mnoho dalšího.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?