Výrobce léků Novartis zvýšil čtvrtletní zisk o šest procent

25. 1. 2018 7:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Švýcarská farmaceutická společnost Novartis zvýšila v posledním loňském čtvrtletí čistý zisk o šest procent na 2,82 miliardy dolarů (58,5 miliardy Kč) a překonala tak očekávání.


Firma uvedla, že k růstu přispěl solidní prodej všech léků a že firma pomalu opouští období, kdy se do hospodaření negativně promítají ztráty z patentů. Dobré výsledky očekává i letos. Akcie společnosti v reakci vzrostly o 1,6 procenta.

Celkové tržby se zvýšily o pět procent na 12,9 miliardy dolarů. To je mírně nad odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru čekali tržby 12,6 miliardy USD a zisk 2,75 miliardy.

Odcházející šéf společnosti Joe Jimenez, který po osmi letech předá funkci v únoru Vasovi Narasimhanovi, očekává příznivý vývoj tržeb i letos. Hlavní zásluhu na něm má odbyt přípravku na lupenku Cosentyx a léku na srdeční selhání Entresto. Nicméně Narasimhan musí vyřešit jeden stěžejní problém, a to zda osamostatnit divizi zaměřenou na péči o zrak Alcon.

Za celý loňský rok se tržby společnosti zvýšily o jedno procento na 49,1 miliardy dolarů, stejným tempem stoupl i čistý zisk na 11,4 miliardy.

Novartis plánuje letos zvýšit dividendu na 2,80 franku (60,4 Kč) na akcii z 2,75 franku v předchozím roce.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?