Vyškovští lékaři s výpovědí počítají

11. 12. 2010 7:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve vyškovské nemocnici je klid před bouří. Pacienti však mají obavy. Výpověď hodlá dát na čtyřicet lékařů, žádnou však dosud vedení nemocnice neobdrželo.


Do konce tohoto roku se vyškovští lékaři mohou rozhodnout a vyjádřit souhlasné stanovisko k výzvě Děkujeme, odcházíme. Lékařský odborový klub v ní vyzval lékaře v nemocnicích, aby se připojili k podání hromadné výpovědi. Odchod lékařů tak hrozí i vyškovské nemocnici.

„Ke dnešnímu dni zatím nikdo z lékařů výpověď nepodal. Samozřejmě víme, co výzva obnáší. S určitým procentem odcházejících lékařů musíme počítat,“ byla si vědomá ředitelka vyškovské nemocnice Věra Seidlová.

Ze současné situace podle doktorů nelze vinit jednotlivé nemocnice. „Primárním cílem prohlášení je změnit poměry ve zdravotnictví,“ potvrdil lékař chirurgického oddělení vyškovské nemocnice a člen Lékařského odborového klubu Jaroslav Kubalák. Ten je rozhodnutý po nesplnění požadavků výpověď ve stanovené době podat. „Odejdu pravděpodobně nejen z vyškovské nemocnice, ale i z českého zdravotnictví,“ prozradil Kubalák.

Lékaři sdružení v odborovém klubu o možném kroku informovali vedení. „Rozvázat pracovní poměr by mělo čtyřicet lékařů, deset z nich zatím není rozhodnutých,“ vypočítal náměstek nemocnice Stanislav Boček. Celkově je lékařů včetně externistů ve vyškovské nemocnici šestadevadesát.

Lidé se bojí

Myšlenku, že po uplynutí výpovědní lhůty od prvního března nebude dostatek kvalifikovaných lékařů na běžný chod nemocnice, však její vedení odmítá. „Věřím, že budeme schopní zajistit provoz nemocnice. Mám ověřené zprávy, že primáři i jejich zástupci na všech pracovištích setrvají,“ věřila Seidlová. Podle slov ředitelky nebude řešení situace pouze na nemocnici samotné. „Tíha zodpovědnosti v souvislosti s výzvou bude především na vedení Jihomoravského kraje,“ sdělila ředitelka.

Obavy, jestli nemocnice bude schopna pokrýt všechna oddělení a péče o pacienta bude v odpovídající míře zajištěna, mají i lidé. „Pokud by odešlo více lékařů, asi by nastal problém rychle je nahradit,“ myslela si Eva Urbánková z Vyškova.

V příštím roce bude podle slov ředitelky nemocnice na zřizovateli, jakým způsobem zajistí nebo zlepší chod nemocnice. „Mohlo by dojít třeba ke změně poměrů v lůžkovém oddělení,“ přála si Seidlová. Lékárna, která je neodmyslitelnou součástí přízemí nemocnice, podle ní zůstane zachovaná. „Především by měla být schopná léky zásobovat všechna oddělení. Navzdory tomu, že v průběhu roku poklesly tržby a museli jsme omezit stav lékárníků,“ popsala situaci ředitelka s tím, že provoz lékárny není závislý na penězích z receptů. Dobrou zprávou je i to, že dosavadní provoz lékařské pohotovosti vyškovské nemocnice zůstane zachovaný ve stejném rozsahu jako v letošním roce.

To Rada Jihomoravského kraje schválila na svém jednání 9. prosince. Lékařský odborový svaz vyhlásil celostátní akci Děkujeme, odcházíme, aby přinutil vládu jednat o situaci v českém zdravotnictví. Smyslem výzvy je především splnění dvou podmínek nespokojených lékařů. První znamená převedení vzdělávání do kompetence České lékařské komory. Další podmínkou jsou lepší platové podmínky. Odboráři požadují jednotnou mzdovou normu pro zdravotníky. Základní plat by odpovídal jeden a půl násobku průměrné mzdy u začínajícího a trojnásobku pak u atestovaného lékaře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?