Vyšší poplatek za den v nemocnici negativní reakce nevyvolal

2. 12. 2011 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyšší poplatek za den v nemocnici, který dnes stoupl ze 60 na 100 korun, podle zjištění ČTK negativní reakce pacientů zatím nevyvolal. Vyšší částku za první prosincový den budou nemocní většinou hradit nejdřív 2. prosince.


Někteří sami říkají, že opatření chápou. Nemocnice si díky vyšším platbám od pacientů přilepší. Peníze chtějí využít na provoz a zkvalitnění péče. Některé se obávají toho, že přibude těch, co jim budou poplatky dlužit.

„Pacienti budou platit zvýšený poplatek za dnešek až zítra,“ řekla ČTK mluvčí pražské Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová. Negativní reakce od pacientů pracovníci nemocnice, která z šedesátikorunových poplatků měla ročně 30 milionů, dnes nezaznamenali.

Nesetkali se s nimi ani zdravotníci v motolské nemocnici. Podle mluvčí Pavlíny Dankové tu dostanou lidé, kteří sem byli přijati v listopadu a domů půjdou až v prosinci, dvě faktury. Jedna bude na šedesátikorunové a druhá na stokorunové poplatky.

Danková uvedla, že měsíčně nemocnici poplatky nezaplatí v průměru 800 lidí. Nemocnice je upozorní doporučeným dopisem. Pokud peníze do roka nedostane, obrací se na advokáty a soud. V roce 2009 jí 3000 lidí dlužilo 1,4 milionu. Letošní rok se teprve uzavírá.

S negativními reakcemi pacientů se nesetkali ani pracovníci největších brněnských nemocnic. „Že by nám někdo nadával nebo tak, to ne,“ řekla mluvčí nemocnice U svaté Anny Šárka Urbánková. Podobně se vyjádřila i mluvčí bohunické nemocnice Anna Mrázová. Podle ní se stížnosti mohou objevit až v příštích dnech. „Zvýšené poplatky by se měly odrazit ve zkvalitnění péče,“ uvedla Urbánková.

Podle mluvčí Karlovarské krajské nemocnice a.s. Barbory Silné si nemocnice v Karlových Varech a Chebu přilepší až o 500.000 korun měsíčně. Jak budou na navýšení reagovat pacienti, se zatím neví. Ještě dnes totiž nemocnice vybírá 60 korun za pobyt v listopadu.

Podle ředitelky Oblastní nemocnice Jičín Dany Kracíkové se zvýšení poplatků projeví výrazněji až v příštím roce. „Za prosinec to nebude určitě žádná závratná částka, kterou bychom získali navíc, protože je kvůli svátkům nejméně hospitalizovaných,“ řekla ČTK Kracíková.

Podle ní nemocnice za všechny poplatky utrží ročně asi 10 milionů korun. O nynějším zvýšení platby informovala na webu i v odděleních. „Zatím o žádných negativních reakcích pacientů nevím,“ dodala Kracíková.

Někteří pacienti nynější zdražení chápou a nejsou proti. „Jsem totiž po transplantaci srdce, na stokorunový poplatek se asi dívám jinou optikou než ostatní. Vím, jak doktoři umí pomáhat,“ řekl ČTK čtyřiatřicetiletý muž z Teplic. Podle něj by se ale měl brát vždy ohled na sociální situaci nemocných.

Podle společnosti Krajská zdravotní, která v Ústeckém kraji provozuje pět největších nemocnic, se náklady na stravu pacienta pohybují nad 100 korun. Podle mluvčího Jiřího Vondry nemocnice měly někdy problém už s výběrem dosavadního poplatku. Krajská zdravotní na poplatcích dosud vybírala v průměru asi šest milionů ročně.

Olomoucká fakultní nemocnice měla z regulačních poplatků ročně 30 milionů. Zvýšení poplatku přinese asi 14 milionů ročně. Velká část sumy půjde na stravu nemocných, už od září nemocnice denní částku zvýšila z 61 na 84 korun za osobu.

Peníze na stravování se ročně navýší asi o osm milionů. Pacienti by tak měli na talířích najít denně sezonní ovoce, víc zeleniny, pestřejší nabídku rybího masa či kvalitnější mléčné výrobky. Poplatek tvoří podle mluvčího nemocnice minimum nákladů na nemocného a den. Letos v říjnu činily 3900 korun.

Krajská Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi neočekává, že by zvýšení poplatku znamenalo vyšší příjmy. „Je evidentní, že se zvýší tlak na zkracování doby hospitalizace,“ míní mluvčí Kamila Hamáčková.

Podle ní jsou pacienti zaskočeni tím, že zvýšení poplatku neplatí až od ledna. „Je to pro nás velký výdaj navíc, rodila jsem císařským řezem, takže v porodnici musím zůstat déle. Synek má navíc žloutenku, takže kdoví za kolik dní budeme doma,“ řekla Jana Nováková v mělnické nemocnici. Středočeský kraj chce pacientům poplatky dál proplácet. Nyní ho to ročně stojí kolem pěti milionů.

Podle ředitele krnovské nemocnice Ladislava Václavce pacienti se zvýšením poplatků nejsou spokojeni. „Nezlobí se ale na nemocnici, vědí, že to není její rozhodnutí,“ uvedl Václavec. Podle něj sice poplatky mohou znamenat ekonomický přínos, ale pacienti nejspíš budou víc spěchat z nemocnice domů.

Pavlína Schmidtová z Ostravy, která se do nemocnice chystá na operaci s tříletým synem, navýšení poplatku zatím neřešila. „Měli bychom tam být jen tři dny,“ uvedla. Při delším pobytu by prý dalších 40 korun denně bylo citelnější. „Navíc pokud do nemocnice doprovázíte dítě, už je to o 80 korun na den více.“

Zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici posílí podle ředitele Leoše Dostála rozpočet třebíčské nemocnice ročně asi o 2,5 milionu korun. „Když budu marodit doma, budu mít minimálně stejné náklady, přitom v nemocnici mám veškerý servis,“ řekl pacient jihlavské urologie.

Na hospodaření plzeňské fakultní nemocnice se podle její mluvčí Renaty Jenšíkové zvýšení poplatků dramaticky neprojeví. Nemocnice se ale obává, že vzroste počet dlužníků. Za dobu vybírání poplatků předala k exekuci na 250 případů.

Pacientům v nemocnicích v Pardubickém kraji se změna většinou nelíbí, ale někteří z nich už jsou na ni připravení. „Já i manželka býváme v nemocnici bohužel dost často. Naštěstí máme úspory, a tak budeme čerpat z nich,“ řekl Jaromír Petřina z Pardubic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?