Výstava mamografických snímků připomene prevenci rakoviny

31. 7. 2013 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Polovina Češek nemá nejcennější fotografii, která jim může zachránit život. Jde o mamografický snímek prsu, jenž může odhalit rakovinu v samém počátku, kdy se dá úplně vyléčit, řekl novinářům primář mamografického centra v Ústí nad Labem Petr Váša. Zdravotní pojišťovny začnou od podzimu rozesílat pozvánky na mamografický screening 1,2 milionu žen nad 45 let věku, které na mamografu nebyly. Loni onemocnělo v Česku rakovinou prsu 7266 žen.


Mamografické snímky sedmi pacientek, jejich tváře i příběhy představí v září a říjnu ojedinělá výstava v poliklinikách v Ústí nad Labem, Českých Budějovicích a zlínské nemocnice Atlas.

„Mně tahle fotka zachránila život,“ řekla se při vzpomínce na těžké chvilky Alena Aksamitová, která mamografii, následnou operaci a ozařování podstoupila v ústeckém mamocentru společnosti Euroclinicum. Malou bulku si nahmatala při samovyšetření před dvěma roky, to jí bylo 38 let. Do tří dnů po zjištění rakoviny jí z prsu vyňali operativně nádor, velmi se jí ulevilo, že už je pryč.

Psychicky zvládnout šest cyklů chemoterapie jí pomohl přítel, který ji ani v těžkých chvilkách neopustil. Nejtěžší pro ni byly Vánoce, bylo jí zle a nevěděla, zda s rodinou bude u stromku i příští rok. Svým příběhem chce vyburcovat ženy, aby na preventivní screeningové vyšetření přišly.

Česko má od roku 2002 národní program screeningu rakoviny prsu, za tu dobu bylo provedeno 3,6 milionu screeningových mamografií, vyšetřeno bylo 1,7 milionu žen, u 17.000 byl odhalen zhoubný nádor. Screeningovou mamografii hradí zdravotní pojišťovny jednou za dva roky ženám od 45 let, horní věková hranice není.

Odborný garant mamografického screeningu společnosti Euroclinicum primář Petr Váša doplnil, že pravidelně chodí na screening podle dat IBA 54,4 procenta Češek od 45 do 59 let. V zemích, kde adresné zvaní funguje, se účast žen pohybuje nad hranicí 60 procent. „Významnou měrou se na zvyšování účasti podílejí i mediální kampaně na podporu prevence rakoviny, a to je také jeden z důvodů, proč přicházíme s výstavou nazvanou Vaše nejcennější foto,“ shrnul.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?