VZP dá příští rok na péči 146 mld. a kompenzuje zrušené poplatky

25. 11. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dá příští rok na zdravotní péči přes 146 miliard korun, je to o 2,2 procenta víc než letos. Vyplývá to ze zdravotně pojistného plánu, který schválila správní rada VZP. Její rozhodnutí má ČTK k dispozici.


Bilance základního fondu je sestavena jako vyrovnaná, příjmy by měly činit 152,79 miliardy s meziročním nárůstem 2,7 procenta, výdaje ve stejné výši by měly meziročně stoupnout o 2,2 procenta. Plán počítá také s kompenzací zrušených poplatků ambulancím a lékárnám.

„Základním ekonomickým cílem pro rok 2015 je pokračovat ve finanční konsolidaci VZP,“ shodli se dnes radní. Saldo celkových příjmů a nákladů má být kladné 300 milionů korun, VZP začne znovu naplňovat rezervní fond, který od roku 2011 byl „finančně vyčerpaný“.

U ambulantní péče počítá plán s nárůstem o tři procenta, u lůžkové péče o 2,9 procenta, přičemž například u lázní plánuje nárůst až o 12 procent a u hospiců o 6,8 procenta.

K lepší celkové bilanci přispěje podle plánu i to, že klesne sazba DPH na léky z 15 na deset procent, což uspoří VZP zhruba jednu miliardu. Naopak ale budou od ledna 2015 zrušeny regulační poplatky v ambulancích a lékárnách, VZP je bude kompenzovat ambulancím částkou 900 milionů korun a lékárnám zhruba 490 milionů.

Radní dnes také podpořili návrh ředitele VZP Zdeňka Kabátka na zprůhlednění smluvní politiky největší pojišťovny. Ředitel má dopracovat parametry pro uzavírání smluv, které napříště budou shodné pro všechny regiony.

Správní rada projednala také zaměření preventivních programů, hovořilo se i o změně v organizaci tzv. Mořského koníka, což jsou přímořské pobyty pro děti zdravotně handicapované v Řecku a Chorvatsku. VZP je od příštího roku nebude pořádat prostřednictvím cestovní kanceláře na Jadranu, ale začne vyplácet příspěvky jednotlivým dětem. Pokusí se také zkrátit trvání smlouvy na pobyty v Řecku s cestovní kanceláří tak, aby od roku 2016 podporovala tyto pobyty už jen formou příspěvků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?