VZP hledá miliardy. Pomůže jí Heger i drastické škrty

17. 10. 2011 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Vypadá to jako jednoduchá účetní operace, ale ministr zdravotní zdravotnictví Leoš Heger díky ní získá peníze pro největší českou zdravotní pojišťovnu.


Na začátku příštího roku vezme 3,5 miliardy korun z rezerv ostatních pojišťoven a převede je právě na účet VZP.

Ta tak získá alespoň nějaké peníze. Pojišťovna totiž již vyčerpala všechny své rezervy, které měla, a sama přiznává, že některým nemocnicím kvůli tomu platí se zhruba třídenním zpožděním.

Heger však prohlásil, že zdravotnický systém je „na pokraji svých sil“. V roce 2012 se bude muset jeho resort navíc vyrovnat se zvýšením DPH a platů lékařům a zdravotním sestrám.

„Příští rok bychom ještě nějaké rezervy najít mohli,“ řekl ministr Heger. V dalších letech ale podle něj už bude české zdravotnictví potřebovat finanční injekci.

Pojišťovna platí za nejvíce nemocné pacienty

Hegerův úřad také plánuje, že by pojišťovna mohla v příštím roce získat více peněz díky novému systému. „VZP již nebude tolik znevýhodněna,“ uvedl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Doposud totiž VZP musí doplácet na nejvíce nemocné pacienty. Heger již dříve řekl, že právě na péči o tyto lidi převede až miliardu korun, kterou pojišťovny platily za lázně.

Další peníze bude podle ministerstva muset najít i VZP. Její ředitel Pavel Horák plánuje drastické škrty.

„Nemůžeme zavírat oči před vnější ekonomickou realitou a je jasné, že se budeme muset vypořádat s nižším množstvím peněz na provoz,“ uvedl Horák.

Správní rada již na jeho návrh rozhodla o propuštění 800 zaměstnanců do konce příštího roku. Navíc se sníží o deset procent i platy všech ředitelů a vedoucích pracovníků. Zjednodušit by se měl také celý systém řízení pojišťovny.

Když nedostanou nemocnice peníze, nebude na zvýšení platů

Nemocnice si zatím na to, že by jim VZP platila pozdě, nestěžují.

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?