VZP poprvé snížila objem pohledávek u dlužníků, na 29,7 mld. Kč

17. 9. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) poprvé v historii snížila celkový objem pohledávek za dlužníky. Na konci roku 2014 jí fyzické i právnické osoby na pojistném dlužily 31,4 miliardy korun, letos v červenci to bylo 29,7 miliardy.


Na setkání s novináři to řekla ekonomická náměstkyně ředitele VZP Markéta Slavíková.

Největší tuzemská zdravotní pojišťovna, u níž bylo loni registrováno téměř 60 procent pojištěnců, začala s pohledávkami aktivně pracovat v roce 2013. Trend neustálého zvyšování celkového objemu dluhů na pojistném se podařilo zvrátit až letos. Do konce roku by se suma měla snížit o dalších 600 milionů. „Pro další roky už není možné očekávat tak razantní pokles, ale otočený trend chceme dodržet,“ uvedla Slavíková.

Nejvíce pohledávek je starých tři až deset let, dosahují 16,3 miliardy korun. Takto staré dluhy je už podle Slavíkové obtížné vymáhat, protože jde například o nemajetné dlužníky, firmy v likvidaci nebo neukončená dědická a konkurzní řízení.

Pojišťovna naopak předpokládá, že se jí podaří od dlužníků získat peníze, které měli zaplatit v letech 2013 a 2014. Jde celkem o 7,4 miliardy korun. „Nejdůležitější je začít komunikovat. Můžeme vytvořit splátkový kalendář, domluvit se na odkladu splácení a podobně,“ uvedla náměstkyně.

Pojištěnce s dluhy nad 300.000 korun staršími půl roku, na které už byl vydán pravomocný platební výběr, VZP zveřejňuje na seznamu dlužníků. „Dlužníků, s nimiž se nelze domluvit, je v tom seznamu 13.000. V objemu je to osm miliard korun,“ poznamenala Slavíková. Více než milionový dluh má 1300 lidí a firem. Celkový seznam dlužných částek má aktuálně milion řádků. Může v něm ale být několik firem jednoho dlužníka.

Vedle samotného dluhu na pojistném je do pohledávek zahrnuto také penále a další poplatky, které v určitých případech mohou být sníženy nebo odpuštěny. Prakticky všechny pohledávky starší pěti let VZP předala exekutorům, touto cestou se vymáhá přes deset miliard korun.

Pojišťovna podle Slavíkové chce vzniku pohledávek předcházet. „Snažíme se, abychom předepsané pojistné dostali do VZP na první dobrou,“ řekla. Efektivitu výběru pojistného chce stejně jako loni udržet těsně pod hranicí 99 procent.

Zdravotně pojistný plán pro letošek počítá s výběrem pojistného od plátců ve výši 100,2 miliardy korun, což je o 1,25 miliardy více než loni. Dalších 51 miliard korun činí pojistné za státní pojištěnce. Drtivá většina vybraných prostředků je utracena za poskytování zdravotní péče.

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek si pochvaluje, že ve srovnání se špatnou situací posledních let se největší tuzemská zdravotní pojišťovna nachází v dobré kondici. Nemá žádné závazky po lhůtě splatnosti, na běžném účtu má necelé čtyři miliardy korun a po několikaleté pauze začala také plnit rezervní fond, v němž je aktuálně půl miliardy korun. Vedle zlepšení řízení se o to do značné míry postaral také pozitivní vývoj tuzemské ekonomiky. V plusu loni skončil celý systém zdravotního pojištění, příjmy činily 241,2 miliardy korun a výdaje 239 miliardy korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?