VZP sníží od března úhrady inzulinových pump

18. 2. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) začne tlačit na výrobce, aby dodávali do Česka inzulinové pumpy levněji. Od března sníží jejich úhrady z pojištění. ČTK to řekl mluvčí VZP Jiří Rod.


Podle zjištění VZP prý dodávají firmy i zcela stejné výrobky do ČR až o více než polovinu dráž. Rod ujistil, že pro diabetiky, kteří pumpu potřebují na plynulé dávkování inzulínu, zůstane nejméně jeden typ pumpy hrazen z pojištění. Měli by se o vhodném výrobku poradit s lékařem.

VZP uvádí, že aspoň jeden typ pumpy, který zůstane hrazený z pojištění, bude výrobek patřící k nejmodernějším na trhu. Bude možné ho ovládat a nastavovat chytrým telefonem, a to včetně napojení glukometru, kterým se měří hladina cukru v krvi.

Pojišťovna podle Roda sledováním zdravotnických zařízení zjistila, že některá předepisují jen nejdražší pumpy od jednoho či dvou konkrétních výrobců. Jejich ceny jsou zároveň často výrazně vyšší než jinde.
Po snížení úhrady firmy buď zlevní, nebo z trhu odejdou. Pro pacienty to znamená, že si buď na dražší pumpu víc doplatí, nebo jim napíše jejich lékař jinou pumpu.

Úspory hodlá VZP podle Roda investovat do péče o své klienty. „VZP vyzývá pacienty, aby se informovali u svého ošetřujícího lékaře, zda existuje výrobek méně nákladný, u kterého nemusejí platit vysoký doplatek,“ dodal mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?