VZP uhradí potratovou pilulku, jen když nelze operovat

5. 8. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) oznámila, že potratovou pilulku uhradí jen těm ženám, které musejí potrat podstoupit, ale nelze ho u nich provést chirurgicky.


VZP tak korigovala své dřívější vyjádření, že úhrada potratové pilulky bude možná, pokud ženě potrat předepíše lékař, napsal server iDnes.cz. Pojišťovna tím podle serveru zaskočila lékaře. Operovat lze totiž vždy, ale s vyššími riziky, řekl porodník Marek Ľubušký.

„Úhrada léčiv Mifegyne nebo Mispregnol by teoreticky i prakticky připadala v úvahu, jen pokud by chirurgické ukončení těhotenství ze zdravotních důvodů nebylo možné provést,“ cituje server VZP. Podle pojišťovny nemohou být tablety hrazené ze zdravotního pojištění, protože Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nestanovil jejich úhradu.

SÚKL zatím neobdržel žádost o to, aby stanovil, zda léčivý přípravek bude, či nebude hrazen z veřejného zdravotního pojištění, sdělila serveru mluvčí ústavu Lucie Šustková. Žádost může podat držitel rozhodnutí o registraci přípravku nebo pojišťovna.

Dávat přednost chirurgické variantě potratu nemá podle některých lékařů logiku. „Interrupci lze provést vždy chirurgicky, podání pilulky je jen bezpečnější a šetrnější, takže by se jím mělo primárně začít,“ řekl Marek Ľubušký z Porodnicko-gynekologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. Žena by podle něj měla mít možnost si vybrat. „Pokud tu možnost mít nebude, nutí ji někdo do varianty, která je méně bezpečná,“ dodal.

Nad vyjádřením pojišťovny se pozastavil také přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice v Motole Lukáš Rob, který jinak potratovou pilulku příliš pozitivně nevidí. „Pilulku pojišťovna neuhradí nikomu. V podstatě je to tak, protože si neumím představit indikaci, kdy by pilulky měly nahradit instrumentální výkon,“ řekl serveru a vyjádření pojišťovny označil za výrok „bez konzultace s odborníky“.

Potratová pilulka je v Česku dostupná od června, Česká gynekologická a porodnická společnost ji uvítala jako bezpečnou alternativu operačního potratu. Podle Hnutí pro život, které potraty odmítá a podalo kvůli uvedení tablety na trh správní žalobu, zvyšuje pilulka riziko komplikací, včetně úmrtí ženy. Podle gynekologů naopak komplikace operačních potratů a riziko úmrtí omezuje. Pilulku, která je registrována ve zhruba 25 zemích, může v Česku podat jen odborný lékař v nemocnici.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?