VZP ušetří desítky milionů změnou banky

21. 1. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) oznámila, že více než 722 tisíc plátců pojistného bude muset během příštího roku změnit platební příkaz. Pojišťovna přesměruje všechny úhrady pojistného na účty vedené u Komerční banky a zruší účty u ČSOB a GE Money Bank.


Úspory za bankovní poplatky pojišťovna odhaduje nejméně na 20 milionů korun ročně. Podle informací tiskového mluvčího Oldřicha Tichého pro ni navíc bude výrazně snazší řídit pohyb peněz procházejících Základním fondem zdravotního pojištění.

Ten je určujícím fondem, který podává celkový obraz o hospodaření VZP. Výdaje ze Základního fondu zdravotního pojištění, tedy úhrady zdravotnickým zařízením za poskytnutou péči, platí VZP pouze z účtů u KB už od druhé poloviny loňského roku.

Změna platebního příkazu

„V současné době posílá platby pojistného na účty VZP zhruba 954 tisíc plátců (zejména podnikatelé, živnostníci a zaměstnavatelé). Z toho zatím jen necelá čtvrtina (227 tisíc) využívá účty, které má VZP vedené u KB. Přes tři čtvrtiny plátců (722 tisíc), kteří posílají pojistné na účty u ČSOB a GE Money Bank, proto budou muset v průběhu letošního roku změnit platební příkaz či složenkou začít platit na účet u KB,“ uvedl Oldřich Tichý s tím, že účty vedené u jiných bank než u KB zůstanou sice aktivní do konce letošního roku, nicméně přesto by bylo vhodné, aby klienti nenechávali změnu až na poslední chvíli.

VZP si nechala zpracovat analýzu, která rozhodnutí centralizovat své účty u KB banky potvrdila. Pro banku mluvila výše poplatků za uskutečněné transakce, hustá síť poboček po ČR i rámcová smlouva, kterou o bankovních službách s VZP před několika roky uzavřela.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?