VZP už dostala za vrácené akcie IZIP 1,104 mil. Kč

28. 6. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) už dostala za vrácené akcie firmy IZIP 1,104 milionu korun. Celkem šlo o 46 procent akcií, vráceny byly za nominální hodnotu, řekl novinářům ředitel VZP Zdeněk Kabátek s tím, že o transakci informoval v pondělí správní radu.


VZP musela akcie vrátit, protože neinvestovala do rozvoje elektronických zdravotních knížek, jak se k tomu ve smlouvě z roku 2011 zavázala. Nechává si pět procent akcií. Z projektu, do něhož investovala kolem dvou miliard korun, tedy zatím definitivně neodchází.

„Po formálních krocích, které představuje podepsání dobropisu akcií, se stane společnost Nordic Investments většinovým akcionářem. Jednání probíhají velmi konstruktivně a my zatím neidentifikujeme žádné riziko pro VZP, ani pro její klienty,“ řekl dále Kabátek.

Peníze za akcie firmy, která dříve spravovala data pro VZP, se stanou příjmem pojišťovny a budou vloženy do provozního fondu, z něhož v případě úspor budou převedeny do rezervního fondu.

O vrácení akcií požádali v souladu se smlouvou už ke konci loňského roku akcionáři, tedy švýcarská firma eHI eHealth International a dřívější koordinátor mezinárodních projektů IZIP Tomáš Mládek. Po nákupu 46 procent akcií měla VZP v projektu majoritu, se svými pěti procenty měla celkem 51 procent akcií. Smlouva ale uváděla, za jakých podmínek je platná. Podmínky se týkaly dalších nákladů na rozvoj elektronických knížek.

„Vzhledem k tomu, že podmínky byly porušeny, protože VZP dále do projektu neinvestovala, akcionáři podmínky na konci roku 2015 uplatnili, tedy zneplatnili smlouvu o převodu akcií na VZP a požádali o jejich vrácení,“ vysvětlil Kabátek. Právní analýza, kterou si VZP zadala, potvrdila, že akcionáři mají právo vyvazovací podmínky uplatnit. Akcie byly vráceny za stejnou cenu, za jakou je VZP nakoupila.

Firma IZIP dříve pro VZP provozovala elektronické zdravotní knížky a portál, přes který s pojišťovnou komunikovali lékaři, nemocnice či zaměstnavatelé. V roce 2012 VZP vypověděla smlouvu na zdravotní knížky a loni i smlouvu na provoz portálu. Koncem roku 2015 nahradila VZP portál IZIP novým systémem VZP Point. Elektronické zdravotní knížky mají pozastavenou činnost a projekt prověřuje protikorupční policie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?