VZP začala zveřejňovat smlouvy s nemocnicemi na webu

3. 4. 2014 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) začala zveřejňovat smlouvy s poskytovateli zdravotní péče, na svůj web dala smlouvy se čtyřmi fakultními nemocnicemi. Jde o největší poskytovatele péče, další budou postupně následovat. ČTK to řekl mluvčí VZP Oldřich Tichý. Ke zveřejňování smluv vyzval všechny pojišťovny ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Vidí v tom cestu ke zprůhlednění finančních toků ve zdravotnictví, což od něj požaduje ministr financí Andrej Babiš (ANO).


Zveřejněné smlouvy jsou s Fakultní nemocnicí Brno, brněnskou Fakultní nemocnicí u sv. Anny, Fakultní nemocnicí Hradec Králové a Fakultní nemocnicí Plzeň.

Původní záměr byl zveřejnit smlouvy na portálu veřejné správy. Podle Tichého ale narazil na technické problémy, jejich vyřešení by si vyžádalo odklad. „VZP je vedena snahou dostát svému závazku, že se zveřejňováním smluv začne už začátkem dubna, a proto zvolila náhradní řešení. Až to bude technicky možné, budou smlouvy překlopeny z webu VZP na portál veřejné správy,“ řekl Tichý.

Přípravy ke zveřejnění smluv zahájila také Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV). Její ředitel Jaromír Gajdáček, který je šéfem Svazu zdravotních pojišťoven, ČTK řekl, že požádali nemocnice i ambulance o souhlas, aby mohli zveřejnit smlouvy s nimi.

VZP zveřejní rámcové smlouvy včetně aktuálních úhradových dodatků. Má právní analýzy, že je to možné. Informaci o tomto kroku dal ředitel Zdeněk Kabátek správní radě. VZP má 23.000 smluvních partnerů, začíná se zveřejněním smluv velkých nemocnic, postupně zveřejní všechny smlouvy, i s těmi nejmenšími ambulancemi.

Data ze smluv poskytnou informace o tom, kolik za jakou péči zdravotní pojišťovny platí a jak účelně jsou prostředky zdravotního pojištění využity. Podle dat ministerstva měly na konci února zdravotní pojišťovny na kontech zůstatky 25 miliard korun. Ministr financí na tuto částku poukázal při projednávání návrhu zákona, podle něhož by se od 1. července zvýšily odvody státu do zdravotního pojištění ze 787 na 845 korun. Zdravotnictví by tak letos získalo navíc 2,1 miliardy, podle návrhu by měly pojišťovny navýšit nemocnicím platbu za den o 100 korun jako kompenzaci zrušeného stokorunového poplatku.

Pojišťovny 25 miliard na kontech na konci měsíce vysvětlily tím, že 20 miliard měsíčně platí za vykázanou péči, čtyři miliardy je předsunutá platba, kterou musejí na konci roku státu vrátit, a miliarda je zákonná rezerva. Faktury jsou splatné v první půli měsíce, příjmy z pojistného přicházejí ale až v druhé půli měsíce. Suma tak slouží k tomu, aby pojišťovny platily nemocnicím a lékařům včas.

Vláda debatu o navýšení odvodů státu dnes přerušila, záležitostí se bude zabývat koalice. Podle Babiše má zdravotnictví stále problém s transparentností a Němeček by měl toky peněz v resortu rozkrýt.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?