VZP začne vyjednávat s Protonovým centrem, analyzuje smlouvu

31. 1. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) začne jednat se soukromým Protonovým centrem o možnostech úhrady za léčbu rakoviny. Ředitel VZP Zdeněk Kabátek ČTK řekl, že přijal nabídku na schůzku, termín ještě nemá. Centrum chce od VZP smlouvu za miliardu korun ročně, odkazuje na smlouvu o smlouvě budoucí, kterou podepsal v roce 2006 nucený správce pojišťovny. Na smlouvě není razítko VZP. Kabátek má od právníků stanovisko, že VZP není smlouvou vázána. Nyní si nechává zpracovat další posudky.


Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce, který zatím nemá smlouvy se zdravotními pojišťovnami, jeho léčebné metody jsou velmi nákladné. Protony se léčí dětské nádory, nádory plic, prostaty, hlavy, krku a mozku. Podle radiologů z ní mají užitek dvě procenta pacientů, podle centra deset až 15 procent. Ministra zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ČTK řekl, že léčba rakoviny protonovým zářením je pětkrát dražší než konvenční ozařování. Výsledky přitom nejsou podle dostupných dat v praxi lepší, dodal.

„Chci ověřit, zda platí, co je v právním stanovisku, tedy že smlouva o smlouvě budoucí není pro nás závazná. Současně paralelně běží proces, kdy se s odbornými společnostmi a ministerstvem zdravotnictví zabýváme tím, pro jakou skupinu pacientů je léčba protonem na místě,“ uvedl Kabátek.
Smlouva o smlouvě budoucí obsahuje celé spektrum metod, včetně magnetické rezonance či CT, nvztahuje se tedy jen na protonové záření. Léčba pacientů s rakovinou by se tak VZP prodražila, valnou většinu jich umějí léčit levněji běžná centra.

Podle primářky motolského centra Jany Prausové má konvenční léčba v podstatě stejný efekt, není ani výrazně toxičtější. „Pokud by šla jednomu centru miliarda, bylo by to svým způsobem likvidační pro ostatní centra,“ řekla ČTK. Také ministr Heger, profesí radiolog, si myslí, že léčba protonem má smysl jen v úzkém spektru diagnóz.

„Pokud by se ukázalo, že tato smlouva závazná není, bude VZP vyjednávat o individuálním kontraktu, který bude směřovat k tomu, že zajistíme službu pro klienty, pro něž je indikována,“ potvrdil ředitel.

Tento přístup volí ostatní zdravotní pojišťovny, které nejsou pod tlakem smlouvy o smlouvě budoucí. Léčbu prvního českého pacienta protonovým zářením zaplatila už Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra.

Kabátek usiluje o to, aby se situace zbytečně nevyhrotila. Protonové centrum je investice za čtyři miliardy korun, majitelé by se podobně jako je to v kauze Diag Human mohli kvůli zmařené investici domáhat arbitráže. Kabátek soudí, že pokud právníci potvrdí neplatnost smlouvy o smlouvě budoucí, je riziko arbitráže minimální.

„Budeme vstupovat do jednání tak, abychom to okamžitě nevyhrotili do situace, kdy vykopeme nepřekročitelnou díru,“ podotkl. Chce prý slyšet názor protistrany. „Je to věc složitá, myslím si, že bude trvat hodně dlouho, než dojdeme k nějakému závěru,“ dodal.

Ředitel Proton Therapy Centrum Manfred Herbst v českých médiích uvedl, že počítají s českými i zahraničními pacienty, hlavním cílem ale je nabídnout léčbu českým pacientům. V Evropě je zatím pět protonových center, na celém světě 38 a budují se další. Podle jeho odhadu by mělo být jedno protonové centrum na deset až 15 milionů lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?