VZP získá podíl v systému zdravotních knížek IZIP

9. 11. 2010 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) koupí za 120 tisíc korun pět procent akcií společnosti IZIP, která provozuje systém elektronických zdravotních knížek. Potvrdil to generální ředitel IZIP Jiří Pašek.


VZP předtím do společnosti investovala více než miliardu korun.

Tiskový mluvčí VZP Jiří Rod nicméně upozornil, že transakci musí ještě potvrdit správní rada VZP. Pašek si od nákupu podílu v IZIP slibuje užšího sepětí s VZP. „Lékaři musejí být k využívání systému IZIP lépe motivováni, a to nejlépe pojišťovnou,“ uvedl Pašek.

Kritici projektu IZIP, například Luděk Čermák z vedení Svazu pacientů, upozorňovali, že společnost IZIP by mohla být od akcionářů koupena až za dvě až tři miliardy korun. Podle Paška však žádné tunelování nehrozí - prodej celé firmy se vůbec nechystá a akcionáři IZIP, mimo jiné europoslanci za ODS Miroslav Ouzký a Milan Cabrnoch, odprodejem akcií příliš nezbohatnou.

Ministerstvo zdravotnictví nicméně problém s transakcí nemá. „Chápeme, že VZP si tím řeší vztah ke svému smluvnímu partnerovi,“ sdělil deníku E15 ředitel odboru komunikace s veřejností ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Elektronické zdravotní knížky společnosti IZIP má nyní 2,3 milionu pacientů a do programu je zapojeno na 17 tisíc zdravotníků. „Už teď jsme největší systém svého druhu v Evropě,“ upozorňuje Pašek.

Kritici elektronických zdravotních knížek ale tvrdí, že se systémem IZIP nejsou spokojeni ani pacienti, ani lékaři.

„Zásadní slabinou projektu IZIP je, že za investovanou miliardu korun nefunguje,“ říká například senátorka za ČSSD Alena Gajdůšková. Řada pacientů podle ní po zaregistrování zjistila, že jejich lékaři ve skutečnosti systém nevyužívají.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?