Wobenzym, lék, jenž "vstoupil v zákon"

7. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Přišel za mnou starý pán, profesor onkolog... Říkal, že jedině wobenzym má nějaký efekt. A já jsem vzhledem k indikované skupině neměl sílu nevyhovět," říká poslanec Zvěřina, který prosadil Wonbenzym do přílohy zákona, která vymezovala skupiny hrazených léků...


Praha - Dostat svůj lék na seznam hrazených preparátů se snaží každá farmaceutická firma. Většina lékařů předepisuje léky, na které pacient nemusí připlácet.

O tom, zda a nakolik bude určitý výrobek hrazen pojišťovnou, rozhoduje kategorizační komise ministerstva. Výrobci wobenzymu se ale podařil husarský kousek - prosadil svůj lék přímo do znění zákona.

Systém „kategorizační komise“ vytváří ideální prostředí pro lobbing mocných firem. Podle Štěpána Lysého z agentury EMC, která propaguje některé farmaceutické firmy, nespočívá lobbing v podplácení.

„Účinnější je nepřímé ovlivňování, například sponzorováním zdravotních projektů či pořádáním konferencí,“ říká Lysý. Nejlépe je pak podle něj získat pro daný lék uznávaného lékaře.


Související články:
Enzymoterapie - příběh s otevřeným koncem
Je enzymoterapie účinná?

Právě to se podařilo při projednávání zákona o veřejném zdravotním pojištění v roce 1997. Tehdy poslanec za ODS Jaroslav Zvěřina prosadil do přílohy, která vymezovala skupiny hrazených léků, právě wobenzym. Ačkoliv všech 512 skupin je definováno jen obecně, wobenzym je jediný jmenován.

„Přišel za mnou starý pán, profesor onkolog, který se zabýval rakovinou prsu. Říkal, že jedině wobenzym má nějaký efekt. A já jsem vzhledem k indikované skupině neměl sílu nevyhovět,“ vysvětluje Zvěřina.

Radim Kočí ze společnosti MUCOS Pharma, která wobenzym vyrábí, však jakoukoliv formu lobbingu vylučuje. „Jsem přesvědčený, že zákonodárci věděli, proč to dělají. Nevím, co za tím stálo,“ uvedl.

(mec), Hospodářské noviny, 6.8.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?