Z Česka se v prvním pololetí vyvezly léky za 2,5 miliardy

20. 11. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Paralelní export léčiv je stále pro překupníky dobrý byznys. Za prvních šest měsíců letošního roku vyvezli z Česka přes sedm milionů balení léčiv v hodnotě 2,5 miliardy korun.


Loni takto z trhu zmizelo více než 14 milionů balení léků za 4,7 miliardy. Jak upřesňuje analýza reexportů Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP), překupníci se zaměřili především na přípravky určené k léčbě onemocnění krve a krvetvorných orgánů, chorob nervového systému a nemocí svalů a kostí. V letošním roce se z České republiky vyvážela také hormonální léčiva.

Výjimkou nebyly ani biologické léky, které pomáhají například pacientům s leukemií. K reexportu motivují nízké ceny léků v České republice, které jsou většinou stanoveny průměrem tří nejnižších cen v referenčních zemích.

„Zmiňovaní překupníci levné přípravky určené výhradně pro české pacienty vyvážejí do zahraničí. Na jedné krabičce mohou snadno vydělat i několik stokorun. Jejich,podnikání‘ je v souladu s evropskou i českou legislativou, byť může ohrožovat dostupnost léčiv a potažmo zdraví pacientů,“ vysvětluje výkonný ředitel AIFP Jakub Dvořáček.

Výrobci sdružení v asociaci žádají, aby byl paralelní vývoz léků řešen legislativně. V minulém volebním období navrhovali, aby každý distributor předem hlásil Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv záměr vyvézt konkrétní přípravek. „V případě ohrožení dostupnosti přípravku pro české pacienty by ústav mohl vývoz plošně zakázat, a to na časově omezené období. Vlivem nestabilní politické situace však novela nebyla schválena a problém zůstal nevyřešen,“ vysvětluje Dvořáček.

Dosud jediným krokem k nápravě situace je aktuální opatření ministra zdravotnictví v demisi Martina Holcáta, který koncem října zakázal vývoz inzulinového pera NovMix 30 Flexpen.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?