Z dopisu LOK ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi

28. 11. 2010 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Vaši bagatelizaci výzvy Děkujeme, odcházíme a pohrdání její závažností považujeme za bezprecedentní hazard, který dále radikalizuje lékařský stav ponižovaný vývojem posledních dvaceti let.


Argumentaci, že resort, který se v polistopadových letech stal synonymem korupce, lobbingu, vlivů zájmových skupin atp., se musí nejdříve finančně ozdravit, reformovat a pak teprve bude na platy lékařů a zdravotníků, považujeme za zcela lichou a klamavou, neboť reformy řídí právě ty zájmové skupiny, které zdravotnictví finančně ovládají.

Politická reprezentace rozhodně není zárukou změn, chcete-li reforem zdravotnictví, jež budou zlepšovat podmínky zdravotníků i nemocných v ČR. Je spíše předzvěstí dalších systémových děr a penězovodů k rukám soukromých subjektů, předzvěstí privatizace a odprodeje českého zdravotního systému vlivným finančním skupinám. Neschopnost vlády definovat zdravotní politiku státu, minimální garantovanou síť zdravotnických zařízení, standardy a smysluplnou roli zdravotních pojišťoven marasmus resortu ještě prohlubuje. V tomto smyslu považujeme prohlášení vlády o rozpočtové odpovědnosti za ohlupování občanů lacinými politickými hesly.

Klíčem ke smysluplné reformě zdravotnictví jsou právě mzdy a platy lékařů, zdravotníků, odpovídající platby zdravotnickým zařízením. Zaplatí-li se řádně zdravotníkům, zbude méně peněz na korupci a uspokojování zájmů vlivných skupin.

Zlepšení odměňování zdravotníků měly ve volebním programu všechny politické strany jak vládní koalice, tak opozice. Vyzýváme vás, abyste svůj závazek splnili.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?