Z nemocnic chtějí akciové společnosti

17. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Po volbách se některé vybrané nemocnice mají stát akciovými společnostmi. Tento názor se proslýchá v parlamentních kuloárech, ale nikdo z politických stran k němu zatím nechce nic říct. "Takové informace máme také," potvrdil David Rath...


Po volbách se některé vybrané nemocnice mají stát akciovými společnostmi. Tento názor se proslýchá v parlamentních kuloárech, ale nikdo z politických stran k němu zatím nechce nic říct.

„Takové informace máme také,“ potvrdil Právu v úterý David Rath, prezident České lékařské komory. Dodal, že například ve středočeském regionu by se akciovými společnostmi údajně měly stát nemocnice v Příbrami, Kladně, Mladé Boleslavi a snad i v Benešově. Zároveň by měly být páteří zdravotní péče pro kraj. „Uvažuje se však ale i o privatizaci dalších nemocnic,“ uvedl Rath. Podle něj dosavadní zkušenosti s většinou soukromých lůžkových zařízení nejsou dobré.

Rath má obavy z tunelování

„Poskytují horší péči, mají problémy získat zdravotnický personál a jejich rozvoj je velmi problematický,“ řekl Rath. Dodal, že kdyby došlo k takovému odprodeji nemocnic, lékařská komora nebude mít nic proti tomu, aby je koupily kapitálově silné subjekty s tím, že dají peníze na stůl. Pak prý se o tom dá uvažovat. „Nesouhlasíme ale s tím, aby ve zdravotnictví došlo ke stejné tunelářské privatizaci jako za Klausových vlád v průmyslu, tedy aby nemocnice byly vlastně rozdány vedení nemocnic a jejich známým s tím, že tito lidé si na to vezmou úvěr a vše nakonec skončí tunelem, protože nemocnice zůstane zadlužena.“ Rath si myslí, že všechny lukrativní provozy nemocnic, například dialýza, magnetická rezonance, zářiče pro léčbu rakoviny by noví majitelé mezitím mohli převést na dceřiné společnosti a pak vytunelovanou nemocnici by hodili zpátky na krk státu. „Z takové formy privatizace bychom měli strach, protože by naprosto rozvrátila systém péče o nemocné. Stát by pak za stovky miliard musel nemocnice sanovat tak, jako dneska sanuje železárny nebo další podniky,“ uzavřel Rath.

Václav Pergl, Právo, 17.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?