Z nemocnic Moravskoslezského kraje budou akciové společnosti

19. 7. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ani ministerský předseda Jiří Paroubek (ČSSD), ani ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD) minulý týden nepřesvědčili představitele Moravskoslezského kraje, že nemají z nemocnic udělat obchodní společnosti...


Premiér Paroubek ani ministryně zdravotnictví Emmerová vedení kraje nepřesvědčili

Vedení regionu na svém rozhodnutí trvá a nemocnice od příštího roku začnou sloužit jako akciové firmy. Přitom od vládních přestavitelů dostali jinou nabídku, aby nemocnice fungovaly jako nevýdělečné organizace.

„Mluvili jsme o tom minulý týden s předsedou vlády Paroubkem a paní ministryní Emmerovou. Ale na schůzce nás nepřesvědčili, že by šlo udělat z nemocnic neziskové organizace,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Jiří Veverka (ODS).

Podle něj není tento krok vůbec připraven. „V zákoně o veřejných neziskových organizacích je spousta nejasných věcí. Je to podle mě jen polotovar,“ poznamenal.

Podle náměstka hejtmana bude daleko rychlejší, když se z nemocnic udělají akciové společnosti. „Musíme to udělat, aby nemocnice byly životaschopné. Bude to jak ku prospěchu pacientů, tak i zaměstnanců nemocnic,“ prohlásil Veverka.

Opozice je proti

Z přeměny na obchodní firmy má však obavy krajská opozice tvořená ČSSD a KSČM. Poukazuje na to, že by právě nemocnice měly fungovat jako nevýdělečné organizace, a ne z nich nadělat akciové společnosti, které se budou honit za ziskem.

Jeden z kritiků změn to dokládá zkušenostmi ze světa. „Ve vyspělé Evropě je běžné, že základní páteřní síť nemocnic tvoří neziskové organizace,“ popsal šéf krajských zastupitelů ČSSD Petr Vícha.

Ten by rád viděl jako nevýdělečných sedm velkých krajských nemocnic, a to v Opavě, Frýdku-Místku, Karviné-Ráji, Havířově, TřinciSosně, Krnově a Novém Jičíně.

Přeměnu těchto zdravotnických zařízení od Nového roku na akciové společnosti považuje za špatný krok také předseda komunistických zastupitelů Josef Babka.

„Jediným motivem je snížení platů zaměstnanců nemocnic,“ podotkl. Podle něj to může mít za následek odchody nejlepších lékařů do soukromého sektoru. „Navíc se nemocnice budou muset zaměřovat na výdělečné a lukrativní obory a rozsah poskytované péče bude strádat,“ dodal Babka.

Podle Víchy u přeměny na obchodní společnosti rovněž hrozí, že si nemocnice budou vzájemně konkurovat. Náměstek hejtmana Veverka tvrdí, že si ředitelé nemocnic nebudou moci dovolit snižovat platy, aby jim špičkoví lékaři neutíkali ke konkurenci.

„Svůj rozpočet budou muset nastavit tak, aby zaměstnance zaplatili,“ pronesl.

Od příštího roku začne kraj pracovat na takové koncepci, jež by vytvořila situaci, aby si zdravotnická zařízení vzájemně nekonkurovala.

Radim Kijonka, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?