Z pojištění asi bude hrazen zubní amalgám jen v kapslích

12. 9. 2018 7:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Z veřejného zdravotního pojištění bude hrazen amalgám pro zubní výplně jen v předem připravených kapslích. Změnu přinese vládní novela, kterou v dnešním úvodním kole podpořila Sněmovna. Předloha reaguje na unijní nařízení o rtuti. Využívání takzvaného nedózovaného amalgámu zakazuje. Nyní novelu posoudí výbor pro životní prostředí a pro zdravotnictví.


Pro ošetření mléčných zubů a zubů dětí mladších 15 let a těhotných nebo kojících žen bude placena z veřejného pojištění až na výjimky pouze plastická výplň. Amalgám je slitinou rtuti a dalších kovů, zejména stříbra, mědi a cínu.

Za přestoupení zákazů vyplývajících z evropského nařízení ohledně amalgámu bude poskytovatelům zdravotních služeb hrozit peněžitá sankce. Její horní hranici vláda navrhuje stanovit na 200.000 korun. Zákaz používání nedózovaného amalgámu dopadne na veřejné zdravotní pojištění. Dodatečné výdaje se odhadují na 2,1 miliardy až 2,6 miliardy korun ročně.

Novela mění také chemický zákon, do něhož doplňuje sankce za chybné nakládání se rtutí a upravuje proces, který se týká žádostí o povolení uvádět na trh nové výrobky s přidanou rtutí nebo používat nové výrobní procesy. Sankční mechanismy a ohlašovací povinnost předloha doplňuje do odpadového zákona. Novela rovněž vytvoří právní rámec pro nakládání s chemickými látkami pro bezpečnost státu.

Rtuť i její sloučeniny jsou toxické a poškozují zejména nervový a kardiovaskulární systém živých organismů. Hlavními zdroji rtuti a jejich jejích sloučenin, souvisejícími s lidskou činností, jsou spalování fosilních paliv, krematoria, těžba a zpracování zlata, baterie, měřicí přístroje a kosmetika. Rtuť se používá i v chemických výrobách, například při produkci chloru a alkalických hydroxidů pomocí amalgámové elektrolýzy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?