Z porodnice doma za pár hodin? Odteď žádný problém...

10. 1. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatímco v loňském roce každé čerstvé mamince, která se svým dítětem opustila nemocnici těsně po porodu, hrozilo popotahování orgány sociálně právní ochrany dětí, letos je všechno jinak.


Ministerstvo zdravotnictví České republiky schválilo změnu, jež umožňuje rodičkám opustit zařízení již dvanáct hodin po příchodu dítěte na svět.

Na změnu musela zdravotnická zařízení zareagovat rychle, Nemocnici v Novém Jičíně nevyjímaje, ta tak maminkám od prvního ledna nového roku umožňuje odchod ze zařízení dříve než za, ještě loni zákonem stanovených, 72 hodin.

Přestože porodnice ženám nabízí komplexní servis i mimo její prostory, lékaři nepočítají s tím, že by se brzké odchody mezi maminkami nějak zásadně prosadily.

„Nepředpokládám, že se s tímto požadavkem budeme setkávat často. Každopádně od nynějška jsme na něj připraveni,“ okomentoval změnu primář dětského a novorozeneckého oddělení Miroslav Kobsa.

Vzápětí připomněl, že časová lhůta 72 hodin je stanovena nejen kvůli bezprostřední pomoci prvorodičkám, ale také kvůli výskytu zdravotních problémů a potřebných vyšetření novorozence. „V případě, že bude chtít maminka opravdu opustit porodnici dříve, jsme schopni spektrum zmíněných vyšetření provést i v ambulantním režimu,“ potvrdil primář Kobsa.

Kterákoliv žena, jež opustí nemocnici dříve, musí pamatovat na to, že je její povinností zajistit dítěti návaznou péči obvodním pediatrem prakticky ihned po návratu domů.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?