Z pracovního pobytu v Tanzanii přijeli dva Češi nakažení cholerou

25. 5. 2017 7:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Dva Češi se při pracovním pobytu na ostrově Zanzibar ve východoafrické Tanzanii nakazili cholerou, nyní jsou v domácí karanténě. Naposledy byla nemoc v Česku zaznamenána před 15 lety.


Toto průjmové onemocnění se šíří především v zemích jihovýchodní Asie a subsaharské Afriky, hlavně kontaminovanou vodou či potravinami. „Oba pacienti, u nichž byla diagnostikována cholera po návratu ze Zanzibaru, jsou již propuštěni z Ústřední vojenské nemocnice a jsou v domácí karanténě do doby tří negativních výsledků odběrů stolice,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené vodou či potravou znečištěnou fekáliemi. Příznaky jsou silné průjmy a dehydratace organismu. Inkubační doba je několik dnů.

Neléčená může být v polovině případů i smrtelná. V rozvojových zemích při epidemiích umírá tři až 15 procent pacientů, v zemích s vyspělým zdravotnictvím méně než procento nakažených.

Poslední dva případy cholery v Česku byly zaznamenány v roce 2002. Oba pacienti se nakazili zřejmě z kontaminované vody, jeden v Indii a druhý v Thajsku. Předtím ji přivezl český pacient v roce 1986 z Egypta.

V Tanzanii bylo podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) loni v dubnu zaznamenáno přes 24.000 případů cholery, 300 z nich na Zanzibaru.

Proti choleře je v Česku dostupné očkování, dvě dávky ve formě nápoje ochrání na dva roky. Prevencí je používání bezpečné vody na mytí obličeje a čištění zubů, dodržování základní hygieny a obezřetnost při konzumaci jídla a nápojů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?